Francuski desničar koji želi vlast: Goni me čopor političara, novinara i džihadista

"Ako pobijedim, biće to početak ponovnog osvajanja najljepše zemlje na svijetu", kazao je Zemur

4028 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kandidat krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Erik Zemur pozvao je pristalice da "promijene tok istorije" i pođu u "ponovno osvajanje" Francuske na prvom predizbornom skupu na pariskom području.

"Danas vas je ovdje 15.000! Petnaest hiljada Francuza koji prkose političkoj korektnosti, prijetnjama krajnje ljevice i mržnji medija", kazao je 63-godišnjak, obraćajući se pristalicama koje su mahale francuskim zastavama i uzvikivali "Zemura za predsjednika!"

"Ulog je velik. Ako pobijedim, biće to početak ponovnog osvajanja najljepše zemlje na svijetu", obećao je kandidat koji svoju retoriku mjesecima temelji na odbijanju imigracije i islama koji su, smatra, prijetnja "francuskom narodu koji je ovdje već 1.000 godina i želi ostati gazda u svojoj kući".

"Mi smo u svojoj zemlji! Mi smo u svojoj zemlji!" izvikivala je publika.

"Čuli ste o meni da sam fašista, rasista, ženomrzac"...

"Čuli ste o meni da sam fašista, rasista, ženomrzac", rekao je Zemur, dvaput osuđen zbog podsticanja na rasnu mržnju, predstavivši se kao čovjek kojeg progoni "čopor sastavljen od političara, novinara i džihadista".

Kandidat čiji je zvanični slogan "Nemoguće nije francuski", koji se pripisuje Napoleonu i čija je stranka u nedjelju zvanično počela djelovati pod nazivom "Ponovno osvajanje!", s više od sata kašnjenja pobjedonosno je ušao u dvoranu uz zvuke svečane muzike, prenosi Hina.

U velikoj dvorani Izložbenog parka u Vilepinteu, sjeverno od Pariza, nakon dolaska predsjedničkog kandidata došlo je do naguravanja.

Erik Zemur
foto: Reuters

Novinari izviždani

Novinari televizijske emisije poznate po oštrom i ironičnom tonu bili su uoči njegova dolaska izviždani i obezbjeđenje ih je u jednom trenutku moralo skloniti.

Oko mjesta na kojem se održavao predizborni skup bio je raspoređen velik broj policajaca, a stotinjak Zemmourovih protivnika koji su prosvjedovali protiv "rasizma, negacionizma i homofobije" kandidata rastjerala je policija.

Nešto ranije u Parizu se protiv kandidata krajnje desnice održao skup na kojem je učestvovalo 2.200 osoba, po ocjeni policije, a 10.000 po ocjeni organizatora (pedesetak sindikata, stranaka i udruženja).

Bivši televizijski komentator

Erik Zemur, bivši televizijski komentator, počeo je predizbornu trku za predsjedničke izbore nakon mjeseci u kojima je javnost držao u neizvjesnosti, uz poruke da želi "spasiti Francusku".

"Osjeća ljubav prema Francuskoj, što ne vidim kod drugih kandidata", rekao je Fransoa, financijski direktor razvojne kompanije. "Ima čvrste stavove i nije formatiran", dodao je, rekavši da "nimalo nije iznenađen" sudskom osudom Zemura za podsticanje na rasnu i vjersku mržnju.

Predizborni skup u Vilepinteu održava se pet dana nakon objave Zemurove kandidature.

Žaklin Moro, koja se istakla u pokretu "žutih prsluka", koji je 2018. i 2019. uzdrmao petogodišnji mandat Emanuela Makrona, došla je pružiti podršku Zemuru u ime "običnih ljudi žrtava globalizacije".

Bonus video: