podaci eurostata

Žene u EU obrazovanije, ali zarađuju 15 odsto manje od muškaraca

Žena je u zemljama članicama EU manje i među menadžerima, tek 33 odsto njih se nalazi na nekom rukovodećem položaju

2707 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako su žene u Evropskoj uniji obrazovanije od muškaraca, odnosno 34 odsto njih ima više ili visoko obrazovanje u poređenju sa muškarcima kojih je 29 odsto sa sličnom diplomom, one ipak zarađuju manje od muškaraca, i to u prosjeku 15 odsto, objavio je Eurostat.

Žena je u zemljama članicama EU manje i među menadžerima, tek 33 odsto njih se nalazi na nekom rukovodećem položaju.

Kada se radi o nižem obrazovanju, procenat žena i muškaraca je podjednak, slično je i srednje obrazovanih kojih je među ženama između 25 i 64 godine 45 odsto, među muškarcima iste dobi 49 odsto.

Evropska statistika pokazala je da stopa zaposlenosti među muškarcima veća, 74 odsto njih radilo je tokom 2019, u poređenju sa 63 odsto žena. Međutim, stopa zaposlenosti se mijenja i dosta razlikuje u zavisnosti od toga koliko djece je u porodici, prenosi Danas.

Na primjer, stopa zaposlenosti kod žena bez djece bila je 67 odsto, kod muškaraca 75 odsto, za žene sa jednim djetetom stopa “skače” na 72 odsto, a kod muškaraca na 87 odsto.

I dok žene ostaju na tom nivou sa dva djeteta, među muškarcima sa dvoje djece stopa zaposlenosti ide do 91 odsto. Sa troje i više djece procenat zaposlenih žena pada na čak 58 odsto, dok je kod muškaraca na 85 odsto.

Žene su češće zaposlene na povremenim poslovima, tzv. part tajm, njih je 30 odsto tokom 2019. radilo na poslovima koje ne zahtijevaju puno radno vrijeme, za razliku od muškaraca kod kojih je taj procenat bio tek osam odsto.

U Holandiji je procenat žena koje rade tako bio čak 75 odsto, muškaraca 28 odsto, što je najveći procenat u EU i za jedne i za druge. U Njemačkoj i Austriji 47 odsto, a u Belgiji 41 odsto žena radilo je na poslovima koji ne zahtijevaju puno radno vrijeme.

Eurostat je u publikaciji koju je objavio danas na sajtu podsjetio i da muškarci zauzimaju bolje pozicije u kompanijama i da je tek trećina menadžerskih pozicija namijenjena ženama.

Ni u jednoj od zemalja članica EU nema više žena nego muškaraca među menadžerima, najviše ih je u Letoniji 46 odsto, Poljskoj 43, Švedskoj i Sloveniji 40 odsto. Najmanje žena na ruovodećim mjestima je na Kipru 21 odsto, Luksemburgu i Hrvatskoj 26 odsto, Danskoj, Češkoj i Holandiji 27 odsto.

U skaldu sa tim, žene i zarađuju manje i to u prosjeku 14,8 odsto manje. Najveće razlike u platama su u Estoniji (22,7 odsto), Njemačkoj (20,9 odsto), Češkoj, Austriji i Slovačkoj, dok su najmaje u Rumuniji (tri odsto), Luksemburgu 4,6 odsto, Italji i Belgiiji gdje je razlika pet, odnosno šest odsto.