Olaf Šolc predstavio sastav buduće vlade Njemačke: Prvi put u istoriji žena na čelu ministarstva policije

Ako Zeleni, kako se očekuje, podrže koaliciju sa socijaldemokratama i protržišnom, liberalnom Slobodnom demokratskom strankom, Šolc bi u srijedu trebalo da bude izabran za kancelara, čime bi bila okončana 16-ogodišnja vladavina Angele Merkel

5596 pregleda 1 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Budući njemački kancelar Olaf Šolc objavio je danas da će ministar zdravlja u njegovoj vladi biti epidemiolog Karl Lauterbah, zagovornik oštrih mjera protiv korona virusa, i da će na čelu ministarstva policije prvi put biti žena.

Šolc je danas predstavio buduće ministre iz njegove Socijaldemokratske partije Njemačke, nekoliko sati prije nego što će Zeleni, jedna od tri stranke u novoj vladi, saopštiti da li su njeni članovi odobrili koalicioni sporazum.

Ako Zeleni, kako se očekuje, podrže koaliciju sa socijaldemokratama i protržišnom, liberalnom Slobodnom demokratskom strankom, Šolc bi u srijedu trebalo da bude izabran za kancelara, čime bi bila okončana 16-ogodišnja vladavina Angele Merkel.

Socijaldemokrate i liberali su tokom vikenda podržali sporazum o formiranju takozvane "semafor" koalicije, nazvane po bojama koje se koriste za označavanje tri stranke (crveno-žuto-zeleno).

Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija, za ministra zdravlja je odabrao Lauterbaha, poslanika i epidemiologa bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je tokom pandemije korona virusa bio glasni zagovornik opreza.

Javnost se najviše interesovala ko će biti na čelu tog resora, s obzirom da je Njemačka u prethodne dvije nedjelje prijavljivala rekordne brojeve novozaraženih od početka pandemije.

Upitan o izgledima za period božićnih praznika, Lauterbah je rekao da "važan cilj mora da bude toliko veliko smanjenje broja novih infekcija kako bi vlada mogla da preporuči putovanja, a da ne ugrozi ljude".

Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane vodiće žene, Nensi Fezer i Kristine Lambreht, odlazeća ministarka pravde.

Šolc je rekao da će "bezbjednost u budućoj vladi biti u rukama jakih žena".

Fezer, pravnica na čelu socijaldemokrata u pokrajini Hesen, neočekivan je izbor za funkciju ministra unutrašnjih poslova, koji nadgleda savezne policijske snage i unutrašnju obaveštajnu agenciju.

Ona je rekla da će njen glavni fokus biti borba protiv krajnje desnog ekstremizma, koji je opisala kao "najveću prijetnju" zemlji.

Visoka funkcionerka SPD iz istočne Njemačke Klara Gejvic, koja je 2019. godine bila partner Šolcu u njihovom neuspješnom pokušaju da dođu na čelo stranke, biće ministarka građevinarstva.

Odlazeća ministarka životne sredine Svenja Šulce postaće ministarka za međunarodni razvoj.

Šef Šolcovog kabineta biće njegov dugogodišnji čovjek od povjerenja Volfgang Šmit, dosadašnji zamjenik ministra finansija.

Druge dvije članice buduće vlade, Zeleni i liberali, ranije su predložile kandidate za ministre.

Kopredsjednik Zelenih Robert Habek biće vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimatska pitanja.

Ministarka spoljnih poslova biće kopredsjednica Zelenih Analena Berbok, prva žena na toj funkciji.

Lider liberala Kristijan Lindner postaće ministar finansija.

Bonus video: