Saradnici razočarani: Pudždemon neodgovoran, zbog njega ćemo u zatvor

Smijenjeni katalonski lider je otišao u Brisel, sumnja se da je njegova porodica u Rumuniji, a njegov belgijski advokat je rekao da se on neće još odazvati pozivu vlasti u Madridu
0 komentar(a)
Španija Viši sud, policija, Foto: Reuters
Španija Viši sud, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2017. 09:32h

Saradnici Karlesa Pudždemona iz bivšeg katalonskog parlamenta smatraju da je njegova odluka da "pobjegne u Belgiju" neodgovorna i da će oni izvući deblji kraj.

Kako prenosi britanski "Telegraf", Đoan Đosep Nuet, jedan od šestoro članova skupštinskog odbora koji su pozvani na saslušanje u Madrid, rekao je da će Pudždemonovo ponašanje dovesti do toga da svi koje pozove sud budu zadržani iza rešetaka.

"To je neodgovorno. Takav stav predsjednika Pudždemona će dovesti do toga da sve koji budu pozvani završe u pritvoru, jer im on pokazuje da na neki način bjekstvo jeste mogućnost", rekao je Nuet.

On je pozvao smijnjenog katalonskog lidera da prestane da "izvodi poteze" i da se fokusira na pregovore sa Madridom oko referenduma.

Pudždemon je otišao u Brisel, sumnja se da je njegova porodica u Rumuniji, a njegov belgijski advokat je rekao da se on neće još odazvati pozivu vlasti u Madridu.

Sam Pudždemon je rekao da će otići pred sud kada dobije garancije da će imati fer suđenje.

On i njegovi saradnici su optuženi za djela protiv ustavnog poretka, među kojima su i pobuna i podstrekivanje na pobunu, a prijete im zatvorske kazne i do 30 godina.

Madrid je preuzeo kontrolu nad Katalonijom, nakon što je u toj regiji sproveden referendum o nezavisnosti, koji ne priznaju ni Španci ni najveći dio međunarodne zajednice, a zatim je parlament u Kataloniji proglasio republiku. Ta odluka je poništena iz Madrida, a parlament je raspušten.

Bonus video: