tri nivoa sankcija: politički, ekonomski i bezbjednosni

Kuleba: Međunarodni partneri spremni da se pridruže sankcijama protiv Rusije u slučaju nove invazije na Ukrajinu

"Znaci sve veće vojne aktivnosti Rusije duž granica Ukrajine uvjerili su međunarodne partnere, koji su u posljednje dvije nedjelje prešli sa razgovora o sankcijama Rusiji u slučaju nove invazije na konkretne akcije za njihovo razvijanje i sprovođenje u delo", rekao je Kuleba

1341 pregleda 0 komentar(a)
Dmitro Kuleba, Foto: Reuters
Dmitro Kuleba, Foto: Reuters

Međunarodni partneri Ukrajine spremni su da se pridruže sankcijama protiv Rusije u slučaju nove invazije na Ukrajinu, saopštio je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba dodajući da paket sankcija obuhvata tri nivoa - politički, ekonomski i bezbjednosni.

"Znaci sve veće vojne aktivnosti Rusije duž granica Ukrajine uvjerili su međunarodne partnere, koji su u posljednje dvije nedjelje prešli sa razgovora o sankcijama Rusiji u slučaju nove invazije na konkretne akcije za njihovo razvijanje i sprovođenje u delo", rekao je Kuleba.

Kako je prenijela ukrajinska ambasada u Srbiji, Kuleba je istakao da Ukrajina i partneri sada rade prije svega na tome da vojna opcija bude što neisplativija za Rusiju.

Kuleba je podsjetio i da je treći element paketa odvraćanja Rusije sistemska pomoć svake zemlje u jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine i njenih oružanih snaga.

On je oštro odbacio svaku ideju o odbijanju Ukrajine da uđe u NATO u skladu sa ruskim zahtjevima.

"Samo će ukrajinski narod odlučiti kuda i kako će se Ukrajina kretati i integrisati. Ovo je pitanje principa", naglasio je on.

Tako je bilo 2014. godine, kada je Ukrajina bila vanblokovska država i nije težila NATO-u, ali su nakon ruskog napada Ukrajinci shvatili da se ulaskom u sistem kolektivne bezbednosti može garantovati spokojna i mirna budućnost, dodaje se u saopštenju ukrajinske ambasade.