Makron: Evropa mira nije moguća bez Zapadnog Balkana

Makron predstavio prioritete šestomjesečnog francuskog predsjedavanja EU, koje počinje 1. januara

4732 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da je Zapadnom Balkanu potrebno dati jasnu evropsku perspektivu i najavio da će Francuska tokom svog predsjedavanja EU u junu 2022. organizovati konferenciju posvećenu regionu.

"Zapadni Balkan nije naše susjedstvo, ovaj region je u srcu Evrope, dovoljno je pogledati kartu kontinenta i našu istoriju", izjavio je Makron u Parizu predstavljajući prioritete šestomjesečnog francuskog predsjedavanja EU, koje počinje 1. januara 2022. godine.

Francuski predsjednik je naglasio da Evropa ima posebnu odgovornost u odnosu na Zapadni Balkan i upozorio da u regionu "ponovo postoje tenzije koje su u istoriji nekada bila tragične", prenosi RTS.

Makron je pozvao na snažniji politički i ekonomski angažman Evrope, kako bi se ojačala ekonomska integracija i razmjena između ljudi, što bi "pomoglo da se reši pitanje manjina" koje, po ocjeni Makrona, prostoji u cijelom regionu.

"Ekonomski i politički angažman na Balkanu je dio istinskog plana za suverenitet Evrope. Ne možemo da izgradimo Evropu mira za narednih 50 godina, ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas", poručio je francuski predsjednik.

Makron je istakao da Evropa mora da se "izbori protiv miješanja i uticaja spoljnih sila, koje preko Balkana pokušavaju da destabilizuju Evropu".

Da bi se to postiglo, treba razjasniti njihovu evropsku perspektivu, pojačati ulaganje u region i izgraditi zajedničku ambiciju za decenije pred nama, rekao je francuski predsjednik tokom predstavljanja programa francuskog predsjedavanja EU.

Bonus video: