Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da bira svoj put

O odnosu NATO-a prema Ukrajini može da odlučuje 30 saveznika Alijanse i Ukrajina, i niko drugi, poručio je generalni sekretar

1777 pregleda 4 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: REUTERS
Stoltenberg, Foto: REUTERS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je ruske zahtjeve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008. da će ta država jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse.

„Pozicija NATO, kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom, ostaje nepromijenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put, uključujući i kakvim bezbjednosnim aranžmanima želi da pripada“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

On je naglasio da o odnosu NATO-a prema Ukrajini može da odlučuje 30 saveznika Alijanse i Ukrajina, i niko drugi.

„Ne možemo prihvatiti pokušaje Moskve da ponovo uspostavi sistem u kojem velike sile poput Rusije imaju sfere uticaja, gdje mogu da kontrolišu i odlučuju šta druge zemlje rade“, rekao je Stoltenberg.

Rusija je u petak zatražila od NATO-a da povuče dokument iz 2008. u kojem potvrđuje da bi Ukrajina i Guzija mogle jednoga dana postati članice Alijanse, i da obeća da neće razmještati naoružanje u državama koje se graniče s Rusijom i koje bi mogle da zaprijete njenoj bezbjednosti.

Moskva je upozorila i na opasnost od nove raketne krize u Evropi koja se mora spriječiti prije nego što bude prekasno, a istovremeno je optužila SAD i NATO za širenje vojnih kapaciteta u istočnoj Evropi.

Bonus video: