Moravjecki tražio od Šolca da ne dozvoli otvaranje gasovoda Sjeverni tok 2, njemački kancelar odbio

Na konferenciji za novinare sa Moravjeckim, Šolc je rekao da Njemačka sa velikim uznemirenjem prati pokrete vojske duž granica Ukrajine

8903 pregleda 3 komentar(a)
Šolc i Moravjecki, Foto: Reuters
Šolc i Moravjecki, Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je danas bez uspjeha u Varšavi od novog njemačkog kancelara Olafa Šolca da zbog Ukrajine spriječi ucjenu gasom i diktiranje cijena od strane Rusije i da Njemačka ne dozvoli otvaranje gasovoda Sjeverni tok 2 na dnu Baltika.

"Njemačka je odlučila da bude klimatski neutralna za 25 godina. Naći ćemo se u svijetu gde će tranzit gasa imati drugačiju ulogu nego sada. Njemačka osjeća odgovornost. Prethodna vlada činila je sve da ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine bude obnovljen. Osjećamo se odgovornima da bude zagarantovan tranzit gasa preko Ukrajine. To isto činimo i sa drugim mogućnostima. Moraćemo da pomognemo da Ukrajina postane izvor obnovljivih energija", odbio je taj poljski zahtjev njemački kancelar.

Na konferenciji za novinare sa premijerom Moravjeckim, Šolc je rekao da Njemačka sa velikim uznemirenjem prati pokrete vojske duž granica Ukrajine.

"Nepovredivost granica u Evropi je nešto što naglašavamo zajedno, kao Evropska unija, kao Njemačka, kao Poljska. Osporavanje teritorijalnog integriteta je nešto što nećemo prihvatiti. Važno je da koristimo normandijski format. Moramo da koristimo te instrumente kao polje za dijalog. Moramo da se pobrinemo da reaktiviramo taj format", kazao je kancelar Šolc.

Poljski premijer rekao je da Poljska ne želi da Ukrajina bude izložena ucjenjivanju od strane Rusije.

"Jer to bi značilo destabilizaciju na istočnom krilu NATO, istočnom krilu EU. Zato sam upozorio kancelara kakve sve rizike nosi gasovod Sjeverni tok 2 i kako se nažalost ispunjavaju naši crni scenariji na koje smo upozoravali - da se rizik po Ukrajinu još poveća", rekao je Moravjecki.

Olaf Šolc izrazio je danas u Varšavi punu podršku Poljskoj za odbranu granice pred, kako je kazao, pokušajima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi izbjeglice i igra se njihovim sudbinama za svoje političke ciljeve.

"Strašno je to što Lukašenko radi. Koristi ljude i njihove sudbine za svoje političke ciljeve. Važno je da EU ne reaguje samo sankcijama, već da vodi dijalog sa aviokompanijama i aerodromima iz kojih su dolazili u Belorusiju. Podržavaćemo njihov povratak. To je dobro rješenje. Solidarni smo sa Poljskom", kazao je Šolc.

Moravjecki je predstavio njemačkom kancelaru trenutnu situaciju na granici sa Bjelorusijom i promjene taktike koju primjenjuje bjeloruski režim sa izbjeglicama i upozorio da dnevno poljska Granična straža bilježi po 100 pokušaja nelegalnog prelaska granice iz Bjelorusije.

"U što skorije vrijeme izgradićemo plot kao što postoji između Grčke i Turske. Želimo da sarađujemo sa našim istočnim susjedima ali ne kada se izbjeglice koriste kao živo oružje. Zamislite kada bi granica bila otvorena, mogle bi da se pojave desetine, pa stotine hiljada, milioni bi željeli da pređu na teritoriju Njemačke, Francuske, Holandije. Hvala kancelaru za nedvosmislenu podršku koju nam tu pruža", rekao je Moravjecki.

Njemački kancelar Varšavu je odabrao kao jednu od prvih prijestonica nakon imenovanja nove njemačke vlade, a obojica predsjednika vlada označili su današnje razgovore kao srdačne i u prijateljskoj atmosferi bez obzira na mnoga neslaganja oko važnih tema.

Bonus video: