Berbok upozorila Moskvu, poziva na sankcije Dodiku, srpski član Predsjedništva BiH kaže da će uzvratiti

Njemačka šefica diplomatije uputila je upozorenje Rusiji da će, ukoliko zvanična Moskva bude djelovala protiv Ukrajine, biti suočena s teškim diplomatskim i ekonomskim posljedicama i dodala da su se oko toga složili svi ministri spoljnih poslova u Briselu, te da za njih suverenost Ukrajine ni na koji način nije upitna

7438 pregleda 12 komentar(a)
Berbok, Foto: Reuters
Berbok, Foto: Reuters

Već na početku briselskog samita šefova diplomatija Evropske unije (EU) nova njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Moskvu da bi napad na Ukrajinu imao teške posljedice. A nije po dobru spomenula ni srpskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika.

"Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcjepljenja su neprihvatljivi. Prema meni to znači da bi sada trebalo postojeći režim sankcija primijeniti i protiv gospodina Dodika", izjavila je Berbok, poslije susreta šefova diplomatija EU u Briselu.

Na sarajevskom portalu klix.ba objavljena je i izjava Dodika: "Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste".

Rusija kao problem

BiH nije ni izdaleka najveći problem kojim su se bavili šefovi diplomatija zemalja članica EU.

Njemačka šefica diplomatije uputila je upozorenje Rusiji da će, ukoliko zvanična Moskva bude djelovala protiv Ukrajine, biti suočena s teškim diplomatskim i ekonomskim posljedicama i dodala da su se oko toga složili svi ministri spoljnih poslova u Briselu, te da za njih suverenost Ukrajine ni na koji način nije upitna.

Ministarka Berbok je za Drugi program njemačke televizije (ZDF) u nedjelju (12.12.) ponovila stav nove njemačke vlade da za Sjeverni tok 2 važe pravne odredbe EU, sa kojima projekat još uvijek nije usklađen, pa ne može ni dobiti upotrebnu dozvolu.

Bojkot Olimpijskih igara?

Inače, Analena Berbok je u ponedjeljak (13.12.) izjavila u Briselu da je na samitu diplomata u Briselu bilo riječi i o mogućem diplomatskom bojkotu zimske olimpijade u Pekingu, koja se održava februara ove godine.

Ona je rekla da o tome postoje različiti stavovi i da se radi na tome da se što više zemalja okupi oko jedne linije, pošto je svima zajednička briga za ljudska prava.

EU je već donijela odluku da se uvedu sankcije ključnim ljudima ruske plaćeničke paravojne formacije "Vagner". Njeni specijalci su učestvovali u borbama na istoku Ukrajine i u Siriji, a Brisel ih optužuje za teška kršenja ljudskih prava i ciljana ubistva.

Sankcije za "vagnerovce"

Sada su svi značajni "vagnerovci", njih osam, kao i tri kompanije koje posluju s njima, stavljeni na spisak osoba i firmi kojima je zabranjen ulazak u EU, a čija se imovina na teritoriji Unije zamrzava. Niti firme niti pojedinci iz EU ne smiju poslovati sa ljudima koji su na spisku.

Jedan od najpoznatijih ljudi na spisku je Dmitrij Utkin, osnivač "Vagnera" – njegova sklonost ka muzici njemačkog kompozitora Riharda Vagnera bila je razlog da nazove svoju grupu tako.

Jedan diplomata je za AFP rekao da je "Vagner" privatna vojna kompanija, koju angažuju da bi potkopavali bezbjednost u Evropi i trećim zemljama u evropskom susjedstvu, prije svega u Africi.

Eksperti nazivaju formaciju "Vagner" "ruskom armijom iz sjenke", dok Kremlj odbacuje svaku umiješanost u poslove te vojne grupe – privatne armije su prema ruskom zakonu zabranjene.

Oficijelno tumačenje je da se radi o firmi iz oblasti zaštite. Ipak, njeni pripadnici vježbaju na zemljištu koje pripada vojnoj tajnoj službi, a na ratištima znaju da rukuju složenim vojnim sistemima, što baš i nije kvalifikacija tjelohranitelja.

Ima naznaka da bi "Vagner" mogao biti angažovan i u Maliju, gdje su već prisutne francuske i njemačke trupe, pa bi to bila još jedna vrela geopolitička tačka, poslije Ukrajine i Sirije, gdje bi se na terenu drastično razmimoišli interesi Zapada i Rusije, i gdje bi se naoružani Rusi mogli naći naspram naoružanih zapadnih vojnika.

Bonus video: