Francuska zabranila putovanja u Veliku Britaniju zbog brzog širenja omikron soja

Važnost kovid testova za osobe koje dolaze iz Britanije smanjuje se sa 48 časa na 24 časa i uvodi se sistem izolacije po dolasku u Francusku, navela je britanska vlada i pozvala putnike da odlože putovanja

5739 pregleda 0 komentar(a)
"Ostani kući, spasi živote", Foto: Reuters
"Ostani kući, spasi živote", Foto: Reuters

Francuska vlada objavila je danas će ponovo biti zabranjena putovanja u Veliku Britaniju (VB), ovaj put zbog "ekstremno brzog širenja omikron soja korona virusa u toj zemlji".

Od subote će biti obavezno navesti neophodan razlog za dolazak iz Velike Britanije i putovanje u nju, što važi i za vakcinisane i za nevakcinisane osobe, navodi se u saopštenju vlade i dodaje da ti razlozi ne uključuju turistička ili profesionalna putovanja.

Vlada je pozvala putnike da odlože putovanje u Veliku Britaniju.

Važnost kovid testova za osobe koje dolaze iz Britanije smanjuje se sa 48 časa na 24 časa i uvodi se sistem izolacije po dolasku u Francusku, navela je britanska vlada i pozvala putnike da odlože putovanja.

Prije kretanja za Francusku potrebno je registrovati se onlajn i navesti adresu u toj zemlji gdje će putnik boraviti tokom izolacije. Izolacija može biti ukinuta posle 48 sati ukoliko se dobije negativan test na korona virus.

Suočena s velikim povećanjem broja zaraženih vezanim za omikron soj, Velika Britanija je u srijedu registrovala 78.610 pozitivnih slučajeva na testovima korona virusa u prethodna 24 sata, što nije viđeno od početka pandemije 2020. godine, pokazuju zvanični podaci.

Po navodima same britanske vlade ta zemlja će se narednih dana suočiti sa "plimnim talasom" zaraza vezanih za omikron soj, navela je francuska vlada u obrazloženju novih mera.

Cilj je da se maksimalno uspori dolazak slučajeva zaraženih omikron sojem na tlo Francuske da bi se dobilo u vremenu da se vakciniše stanovništvo dodatnom buster dozom vakcine u trenutku kada taj soj postaje većinski u Britaniji ako već to nije postao, rekao je portparol vlade Gabrijel Atal za televizije BFMTV i RMC.

U Francuskoj je zabilježeno 240 slučajeva zaraze omikron sojem, ali ih vjerovatno ima više, rekao je Atal.

Bonus video: