Odluka o licenci za Sjeverni tok 2 ne prije sredine 2022.

Sredinom novembra njemačko regulatorno tijelo suspendovalo je proceduru davanja licence kompaniji Sjeverni tok bazirane u Švajcarskoj, dok ona ne otvori filijalu u Njemačkoj, što je nepohodan uslov za dobijanje licence za upotrebu

3122 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverni tok 2 (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Sjeverni tok 2 (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Neće biti odluke o odobrenju spornog gasovoda Sjeverni tok dva prije sredine 2022. godine, saopštilo je danas njemačko regulatorno tijelo za energiju koje je suspendovalo proceduru sertifikacije jesenas zbog pravne prepreke.

Odluka o odobravanju otvaranja tog gasovoda između Rusije i Njemačke neće biti donijeta u prvoj polovini 2022. godine, rekao je Johen Homan, predsjednik njemačke savezne agencije za mreže na konferenciji za novinare.

Sredinom novembra njemačko regulatorno tijelo suspendovalo je proceduru davanja licence kompaniji Sjeverni tok bazirane u Švajcarskoj, dok ona ne otvori filijalu u Njemačkoj, što je nepohodan uslov za dobijanje licence za upotrebu.

Homan je rekao da je kompanija Sjeverni tok obavijestila agenciju da su formirali tu novu kompaniju u Njemačkoj ali da se procedura sertifikacije neće nastaviti dok se agenciji ne predaju odgovarajući dokumenti, na način da mogu biti provjereni.

Zeleno svjetlo njemačkih vlasti jedna je od posljednjih faza prije nego što gasovod, čija izgradnja je završena, može da bude pušten u rad. Evropska komisija takođe treba posle toga da se izjasni da li je to usklađeno sa propisima Unije.

Berlin je dao uvjeravanja da prekid procesa sertifikacije nije ni na koji način političke prirode, mada je gasovod u centru geopolitičkih tenzija između Rusije i Ukrajine.

Kompanija Sjeverni tok mora da dokaže da je prebacila neophodnu aktivu i ljudske resurse njemačkoj filijali, kako je u novembru odlučilo njemačko regulatorno tijelo, a kada se dobije odobrenje onda se ono podnosi Evropskoj komisiji kojoj treba određeno vrijeme da ga odobri, rekao je Hogen.

Gasovod je trenutno u središtu diplomatskog natezanja između Nemačke i Rusije.

Nova njemačka vlada predvođena socijaldemokratom Olafom Šolcom nedavno je upozorila Moskvu da bi moglo biti naređeno "zaustavljanje" ovog projekta u slučaju nove vojne eskalacije u Ukrajini. Zapad strahuje da rusko gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom predstavlja najavu invazije te zemlje, što Rusija negira.

Tenzije su dodatno porasle juče zbog izbacivanja dvojice ruskih diplomata iz Njemačke. Berlin je reagovao na izricanju doživotne kazne zatvora ruskom državljaninu za ubistvo čečenskog opozicionara u Berlinu 2019. godine, koje je, prema njemačkom sudu naručila Moskva.

Bonus video: