Prekor Janšinoj vladi zbog napada na medije

Poslanici podržali rezoluciju koja osuđuje slovenačku vladu zbog “klime, neprijateljstva, nepovjerenja i duboke polarizacije” i pokušaja da oslabi nezavisnost tužilaštva i upliće u rad medija koji se finansiraju iz državnog budžeta

3258 pregleda 0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Rojters
Janez Janša, Foto: Rojters

Evropski parlament juče je prekorio slovenačku vladu zbog “napada, kampanje blaćenja i kleveta” protiv novinara i kritičara, u glasanju koje naglašava sve veću zabrinutost zbog prijetnje slobodi medija.

Poslanici su podržali rezoluciju koja osuđuje slovenačku vladu zbog “klime, neprijateljstva, nepovjerenja i duboke polarizacije” i pokušaja da oslabi nezavisnost tužilaštva i upliće u rad medija koji se finansiraju iz državnog budžeta.

U rezoluciji se ne pominje slovenački premijer Janez Janša, ali je jasno da je ona upućena ovom desničarskom nacionalističkom političaru, koji novinare naziva lažovima i promoviše teorije zavjera, piše britanski “Gardijan”.

Mada rezolucija nije obavezujuća, ona baca loše svjetlo na Sloveniju u posljednjim nedjeljama njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU.

Poslanici Evropske narodne partije desnog centra, čiji je član i Janša, uglavnom su glasali protiv rezolucije, mada je njih nekoliko bilo uzdržano. Amandman jednog belgijskog nacionalističkog evropskog poslanika u kojem se izražavaju čestitke Sloveniji na “uspješnom predsjedavanju Savjetom EU” i ističe da njene institucije dobro funkcionišu, nije prošao.

Istragu EP iniciralo je odlaganje Slovenije da nominuje tužioce za kabinet evropskog javnog tužioca, novog tijela čiji je zadatak da istražuje prevare i zloupotrebe sredstava iz budžeta EU.

Evropski poslanici su takođe izrazili zabrinutost zbog “kontinuirane pakse vladavine dekretom” bez parlamentarnog nadzora u pogledu sprovođenja vanrednih kovid pravila u Sloveniji.

Međutim, najveća zabrinutost je izražena za slobodu medija, nakon pristiska vlade na Slovenačku novinsku agenciju (STA). Janšina vlada je tokom većeg dijela 2021. zadržavala zakonom garantovana sredstva, što je agenciju dovelo do ivice bankrota. Većina novca je od tada isplaćena, ali EP tvrdi da nedostaje još 507 000 eura.

Bonus video: