ECB smanjuje krizne podsticaje ekonomiji

Lagar upozorila da širenje novih varijanti koronavirusa stvara neizvjesnost

4065 pregleda 0 komentar(a)
Lagar, Foto: Reuters
Lagar, Foto: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će u martu naredne godine okončati krizne podsticaje ekonomiji eurozone, a potom pojačati standardne mjere podrške, zbog neizvjesnosti koju stvaraju nove varijante koronavirusa.

ECB će tako u prvom tromjesečju naredne godine dodatno smanjiti kupovinu obveznica u sklopu kriznog pandemijskog programa PEPP ukupne vrijednosti 1,85 biliona eura i potpuno ga ugasiti u martu.

U drugom tromjesečju će udvostručiti kupovinu obveznica iz standardnog programa koji su oformili kako bi podržali privredu i podstakli inflaciju nakon dužničke krize u eurozoni, prenosi SEEbiz.

Tako će u periodu od aprila do juna kupovati obveznice u vrijednosti 40 milijardi eura, a od jula do septembra smanjiti vrijednost kupovina na 30 milijardi eura.

Od oktobra kupovaće obveznice za 20 milijardi eura, ne navodeći kada bi mogla ugasiti program.

"Moramo sačuvati fleksibilnost i mogućnost izbora u vođenju monetarne politike", saopštila je na konferenciji za novinare predsjednica ECB-a Kristin Lagar.

Širenje novih varijanti koronavirusa, kako je upozorila, stvara neizvjesnost.

ECB je zadržala negativnu kamatnu stopu na depozite, od minus 0,5 odsto, i ključnu kamatnu stopu od nula odsto, ponovivši da će ostati na tom nivou sve dok inflacija ne dostgne dva odsto znatno prije kraja 2023. godine, i ne zadrži se na toj vrijednosti.

"To bi moglo uključivati i prelazni period u kojem bi inflacija bila umjereno iznad planiranog nivoa", rekli su iz ECB-a.

ECB je tako podesio instrumente podrške ekonomiji u zoni primjene zajedničke evropske valute, a posao joj uvelike otežava snažna inflacija, podstaknuta poskupljenjem energenata i hrane, ali i problemima u lancima nabavke.

Banka je gotovo udvostručila prognozu inflacije u narednoj godini, s 1,7 odsto prognoziranih u septembru na 3,2 odsto.

Procjena ovogodišnje inflacije podignuta je s 2,2 na 2,6 odsto.

U sklopu novih makrogospodarskih projekcija ECB je snizio prognozu rasta ekonomije eurozone u narednoj godini 0,4 procentna poena, na 4,2 odsto.

U ovoj godini očekuje rast aktivnosti 5,1 odsto.

Bonus video: