Velika Britanija zabilježila novi rekord zaraženih koronavirusom sa 93.000 slučajeva

Velika Britanija je zbog novog soja virusa ubrzala vakcinaciju i pomjerila unaprijed do kraja decembra datum do kog će svim odraslim stanovnicima biti ponuđena buster doza vakcine

5936 pregleda 2 komentar(a)
London, Foto: Reuters
London, Foto: Reuters

Velika Britanija prijavila je danas, treći uzastopni dan, novi rekordan broj novozaraženih koronavirusom, sa 93.045 slučajeva zabilježenih u posljednja 24 časa, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

Suočena sa, kako je premijer Boris Džonson nazvao "talasom plime" omikron soja virusa zbog čega se strahuje od preopterećenja zadravstvenog sistema, Velika Britanija je među najteže pogođenih pandemijom u svijetu, sa ukupno 147.048 umrlih od kojih je 111 prijavljenih danas.

U Engleskoj se vlada zadovoljila ponovnim uvođenjem nošenja maske na većini javnih mjesta (izuzev pabova i restorana), da ohrabruje rad na daljinu koliko je moguće i uvede zdravstvenu propusnicu za velika okupljanja, dok su lokalne vlade Škotske i Velsa odlučile da idu dalje i uvedu veće restrikcije.

U Škotskoj gdje je prema premijerki Nikoli Stardžon omikron soj već dominantan, stanovništvo je pozvano da ostane kod kuće sa približavanjem Božića.

"Cunami oko koga sam upozoravala prije nedjelju dana počeo je sad da nas udara", rekla je Stardžon danas.

Firme su obavezne da od petka preduzmu "razumne mjere" da ograniče prenos virusa. Pabovi su pozvani da se vrate na služenje za stolom a ne za barom.

U Velsu premijer Mark Drekford je naložio zatvaranje noćnih klubova od 27. decembra.

Velika Britanija je zbog novog soja virusa ubrzala vakcinaciju i pomjerila unaprijed do kraja decembra datum do kog će svim odraslim stanovnicima biti ponuđena buster doza vakcine.

Bonus video: