Pozivali na revoluciju i građanski rat?

Njemačka policija pretresla stanove ultradesničarskih političara zbog poruka na aplikaciji Telegram

12662 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Njemačka policija je pretresla stanove političara iz ultradesničarske stanke Alternativa za Njemačku (AfD), objavio je časopis „Špigl”. To je dio istrage o porukama u Telegram grupi kojima se navodno pozivalo na revoluciju i građanski rat.

Rojters je prenio saopštenje tužilaca u kojem je navedeno da je policija pretražila dvije rezidencije u Bavrskoj i zaplijenila mobilne telefone.

Vjeruje se da su dvije osobe čiji su stanovi pretreseni dale sporne izjave u grupi od 200 članova na aplikaciji Telegram u decembru 2020. i osumnjičene su za javno huškanje, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni nisu imenovani ni u članku „Špigla” ni u saopštenju.

Javni servis Bajerišer Rundfunk objavio je 1. decembra da je 16 članova AfD iz parlamenta Bavarske i 11 poslanika AfD iz Bundestaga, donjem doma saveznog parlamenta, učestvovalo u diskusiji u grupi, zajedno sa ostalim političarima iz te stranke.

Prema izvještaju tog medija, koji je saopštio da je imao pristup raspravi, članovi grupe su pričali o izbijanju građanskog rata, islamofobiji, i kritikovali vladinu politiku za koronavirus.

AfD podržava antiimigrantsku i evroskeptičnu politiku i protivi se mjerama protiv kovida-19 poput vladine naredbe o nošenju maski.

U odvojenom slučaju ranije ovog mjeseca, policija u istočnoj državi Saksoniji je obavila racije na adresama pripadnika jedne Telegram grupe u okvir istrage o, kako su saopštili, zavjere za ubistvo premijera te države.

Bonus video: