Femicid kao zasebno krivično djelo

Dramatičan porast porodičnog nasilja - kojem su doprinijela pandemija i mjeseci izolacije - praćen je nizom brutalnih ubistava, a od početka godine grčki mediji su izvještavali da su žrtve upucane, pretučene, zadavljene, ugušene i da su mnogi uhapšeni partneri priznali ubistva

3204 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Grčka vlada je pod sve većim pritiskom da femicid kvalifikuje kao zasebno krivično djelo u krivičnom zakonu te zemlje, usljed bijesa javnosti zbog velikog broja brutalnih ubistava žena od strane njihovih partnera.

Dvije žene su ubili njihovi muževi u roku od pet dana prošle nedjelje, čime je broj takvih ubistava od januara porastao na 17. Obojica muškaraca su rekli policiji da su ubili supruge iz straha da će ih napustiti.

U trenutku kada je Grčka potresena zbog brutalnosti ubistava, sve su glasniji pozivi za zakonodavnu akciju protiv onoga što mnogi smatraju zločinom iz mržnje.

Bivši grčki premijer i opozicioni lider Aleksis Cipras kazao je da vrijeme ističe. “Gnušanje i bijes nijesu dovoljni. Vrijeme je za akciju”, kazao je on.

Dramatičan porast porodičnog nasilja - kojem su doprinijela pandemija i mjeseci izolacije - praćen je nizom brutalnih ubistava, a od početka godine grčki mediji su izvještavali da su žrtve upucane, pretučene, zadavljene, ugušene i da su mnogi uhapšeni partneri priznali ubistva.

U novembru vlada desnog centra je reagovala pokretanjem javne kampanje pozivajući žrtve porodičnog i rodnog nasilja da istupe i otvarajući telefonske linije i centre za pomoć.

Nedavne izmjene krivičnog zakona su omogućile izricanje najstrožih kazni za ubistva žena, a počinioci više ne mogu da se pozivaju na olakšavajuće okolnosti nadajući se blažoj kazni ukoliko se ubistvo proglasi “zločinom iz strasti”.

Ministarstvo pravde takođe planira reformu zakona o porodičnom nasilju. Grčka ministarka za rodnu ravnopravnost Marija Sirengela, kazala je da su mjere bez presedana. Ona je za “Gardijan” kazala da je zapanjujuće da su u slučajevima femicida, muškarci u Grčkoj mogli da tvrde da su bili isprovocirani, ili da se radi o zločinu iz strasti, kada se zapravo radi o krajnjem ispoljavanju sile nad ženama.

”Bićemo jedna od prvih država u Evropi koja će imati zakon koji se odnosi na femicid”, kazala je ona.

Bonus video: