Zaharova: Njemačka spriječava emotivanje RT DE, direktno miješanje u novinarski posao

"Berlin je natjerao operatora evropske satelitske veze da isključi RT DE iz emitovanja. To je proganjanje medija, infomaciona segregacija. Reakcija će usijlediti", napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu

2025 pregleda 2 komentar(a)
Zaharova, Foto: AP
Zaharova, Foto: AP

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Moskva reagovati na to što je Berlin natjerao operatora evropskog satelitskog programa da obustavi emitovanje kanala RT DE za njemačko govorno područje.

"Berlin je natjerao operatora evropske satelitske veze da isključi RT DE iz emitovanja. To je proganjanje medija, infomaciona segregacija. Reakcija će usijlediti", napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

U intervjuu na jednom od Jutjub kanala Zaharova je navela da njemačke vlasti onemogućavaju rad novinarima RT.

"Njemačka čini sve kako bi blokirala, učinila emitovanje programa RT nemogućim. To je direktno miješanje u rad novinara na najgrublji način", ocijenila je ona.

Zaharova se zapitala gdje su predstavnici OEBS za slobodu medija i svjetske novinarske organizacije.

Po njenim riječima, satelit preko kojeg je trebalo da se emituje program je privatni.

Prema pisanju Dojče velea i Radio slobodne Evrope, ruski državni medij RT DE, ranije poznat pod imenom Raša tudej (Russia Today) 16. decembra je na svojoj internet stranici počeo da emituje program za njemačko tržište, pozivajući se na dozvolu za emitovanje dobijenu u Srbiji od Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Bonus video: