EU i Velika Britanija dogovorile kvote za ulov u zajedničkim ribljim fondovima u 2022. godini

Sa druge strane, ekološki aktivisti upozoravaju da sporazum ugrožava riblje fondove i tvrde da će riba i dalje biti prekomjerno eksploatisana, prema novim pravilima za period poslije Bregzita

1520 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

EU i Velika Britanija su se dogovorile kako će u narednoj godini podijeliti riblje fondove kojima zajednički upravljaju na određenim morskim lokacijama.

Poslije dva mjeseca teških pregovora, London i Brisel su danas objavili da su postigli dogovor za 2022. godinu o ukupnom dozvoljenom ulovu iz ribljih fondova koje dijele u Atlantskom okeanu i Sjevernom moru, prenosi Politiko.

Prema Sporazumu o trgovini i saradnji u periodu poslije Bregzita, EU i Velika Britanija moraju da pregovaraju o ukupnom dozvoljenom ulovu iz tih fondova na godišnjem nivou.

Ti pregovori i postignuti sporazum nisu povezani sa britansko-francuskim sporom oko izdavanja licenci francuskim ribarima za ribolov u vodama Velike Britanije.

London i Brisel su postigli dogovor o kvotama za ribolov u oko 100 ribljih fondova kojima dvije strane zajednički upravljaju, navodi Asošiejted pres.

Sa druge strane, ekološki aktivisti upozoravaju da sporazum ugrožava riblje fondove i tvrde da će riba i dalje biti prekomjerno eksploatisana, prema novim pravilima za period poslije Bregzita.

Aktivistkinja grupe Klajentrt (ClientEarth) Dženi Grosman rekla je da su EU i Velika Britanija, kao i u vrijeme prije Bregzita, nastavile da daju prioritet "kratkoročnim trgovinskim interesima nad dugoročnom održivošću i za ribe i za ribare, održavajući užasno stanje iscrpljenih ribljih fondova".

Grosman je kazala da će veliki riblji fondovi, poput fonda bakalara u Keltskom moru i zapadno od Škotske, i dalje biti drastično smanjivani.

Predstavnica grupe "Oceana" Vera Koeljo rekla je da će u 2022. biti nastavljena prekomjerna eksploatacija određene vrste riba, poput haringe zapadno od Škotske i bakalara u Keltskom moru.

Bonus video: