Oglasio se Pudždemon: Ne boravim u Belgiji da bih tražio politički azil

Pudždemon je povodom izbora u Kataloniji koje je španska vlada zakazala za 21. decembar rekao da "prihvata demokratski izazov".
61 pregleda 3 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 12:54h

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon rekao je danas na konferenciji za novinare u briselskom Pres klubu "Evropa" da je u Briselu na neodređeno vrijeme i da ne bježi od pravde.

Pudždemon je istakao da će se vratiti u Kataloniju uz određene garancije i dodaje da ne boravi u Belgiji da bi tražio politički azil.

On je povodom izbora u Kataloniji koje je španska vlada zakazala za 21. decembar rekao da "prihvata demokratski izazov".

Na konferenciji za novinare u Briselu, Pudždemon je rekao da će "nastaviti da radi uprkos nametnutim ograničenjima".

Ustavni sud Španije je danas blokirao na plenarnoj sjednici proglašenje deklaracije o nezavisnosti Katalonije.

Ustavni sud upozorio je članove kancelarije stalnog zastupnika parlamenta u Kataloniji, među kojima i smijenjenu predsjedavajuću parlamenta Katalonije Karmu Forkadelj, da obustave svaku inicijativu koja uključuje sprovođenje deklaracije.

Osim Forkadeljove, upozorenje je upućeno i bivšem potpredsjedniku raspuštenog katalonskog parlamenta Ljuisu Ginu i drugim katalonskim zvaničnicima, prenose agencije

Pudždemon je juče napustio Kataloniju i otišao u Belgiju sa drugim članovima svog kabineta.

On je juče na društvenim mrežama objavio fotografiju istorijske palate u Barseloni, kako bi javnost pomislila da se još uvijek nalazi u zgradi, ali je utvrđeno da je riječ o starijoj fotografiji.

Nije prisustvovao ni sastanku Evropske demokratske stranke Katalonije koji je bio zakazan u 10:30 sati.

Informacija da je Pudždemon u Briselu objavljena je nakon što je državno tužilaštvo Španije najavilo podizanje optužnice protiv njega i drugih katalonskih zvaničnika zbog pobune i pronevjere i kršenja ustava.

Ranije je objavljeno kako je belgijski sekretar za migracije i azil Teo Franken ponudio politički azil u Belgiji.

"Zbog pritiska Madrida i zatvorske kazne s kojom se suočava, upitno je može li očekivati pravično suđenje. Ovo bi nas dovelo u tešku diplomatsku situaciju s vladom, ali je moguće i legalno tražiti azil u Belgiji. Njegov zahtjev će, kao i svakog drugog, biti ispitan na objektivan, ispravan i nezavisan način kako bi Španci voljeli da bude", rekao je Franken.

Bonus video: