Putin: Njemačka preprodaje ruski gas

Ruski predsjednik optužio Njemačku za evropsku krizu sa energentima

25556 pregleda 3 komentar(a)
Putin na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Foto: reuters
Putin na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Foto: reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da Njemačka preprodaje ruski gas Poljskoj i Ukrajini umjesto da ublažava pritisak na tržište i dodao da Moskva nije kriva za krizu cijena gasa u Evropi.

Evropske promptne cijene gasa dostigle su još jedan rekord ove nedjelje pošto je gasovod Jamal, koji inače dovodi ruski gas za grijanje domova i proizvodnju električne energije u Njemačkoj, obrnuo pravac i počeo da teče u Poljsku.

Njemačka dobija gas preko nekoliko ruta, uključujući Jamal i podmorski gasovod Sjeverni tok 1, a dva velika njemačka kupca su saopštili ove nedjelje da ruski snabdjevač Gasprom ispunjava obaveze iz ugovora.

”Gasprom isporučuje sve količine koje se traže na osnovu postojećih ugovora”, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

gas
foto: graphic news

Rusija stalno brani svoje dugoročne ugovore, govoreći da garantuje stabilne količine i cijene. Kada vidi zahtjeve, Gasprom kupuje dodatni izvozni kapacitet mimo dugoročnih ugovora, na aukcijama za isporuku preko gasovoda Jamal i Ukrajine, piše Rojters.

Gasprom, međutim, ove nedjelje još nije rezervisao dodatne kapacitete za isporuke preko Jamala za decembar ili na dnevnim aukcijama, a tranzit kroz taj gasovod juče je nastavljen u obrnutom smjeru treći dan, dok su isporuke preko Ukrajine takođe smanjene.

”Gasprom nije rezervisao taj tranzit jer njegovi kupci, prije svega njemačke i francuske kompanije, koji kupuju gas preko te (Jamal) rute, nisu iznijeli zahtjeve za kupovinu”, rekao je juče Putin.

”Oni su obrnuli tu (Jamal) rutu od Njemačke prema Poljskoj ... Zašto? Zato što mi isporučujemo gas Njemačkoj na osnovu dugoročnih ugovora i cijena je tri do četiri, čak šest do sedam puta manja nego na licu mjesta. Samo preprodajom jedne milijarde kubnih metara, može se zaraditi milijarda dolara”.

Rojters navodi da je njemačko ministarstvo ekonomije odbilo da komentariše.

Gasprom je povećao izvoz u Evropu za sedam odsto u periodu januar-novembar, pri čemu je Njemačka kupila 5,6 miliona kubnih metara više nego prije godinu - što je količina za koju Putin tvrdi da Njemačka preprodaje Poljskoj i od koje oko tri miliona kubnih metara dnevno završi u Ukrajini.

”Umjesto da se gas isporučuje u Poljsku a potom u Ukrajinu ... zar ne bi bilo bolje da se šalje dalje u Evropu i utiče na promptnu cijenu?”, rekao je Putin.

Rojters piše da se obrnuti tok gasa kroz Jamal podudario sa Gaspromovim punjenjem novog gasovoda Sjeverni tok 2 ispod Baltičkog mora, koji ne prolazi kroz Ukrajinu, u okviru pripreme da počne isporučivanje gasa Evropi naredne godine.

Neke države su saopštile da su te aktivnosti povezane, ali Rusija stalno negira bilo kakvu vezu između tranzita kroz Jamal i pripreme Sjevernog toka 2, kojem se protive Ukrajina i SAD i koji čeka zeleno svjetlo od Njemačke.

Veleprodajna cijena holandskog gasa, koja je evropski standard, juče je pala na 140 eura po megavat satu, što je pad od 15%, prenijela je britanska agencija.

Trgovci su kazali da su vijesti o nekoliko isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) koje su krenule u Evropu pružile određeni predah, iako su cijene porasle za više od 600 odsto od početka 2021.

Međutim, ruska brokerska kuća Aton je navela da se značajno olakšanje ne očekuje u skorije vrijeme, pošto povlačenje gasa iz skladišta u Evropi iznosi 762 miliona kubnih metara, što je najviše od početka grejne sezone.

Tankeri sa tečnim prirodnim gasom počeli su da se preusmjeravaju iz Azije u Evropu kako su cijene skočile, a najmanje deset tovara je krenulo ka zapadu.

Cijene gasa povećavaju iznos računa za struju i podstiču ionako visoku globalnu inflaciju, za koju Rusija kaže da bi mogla da se odrazi i na njenu ekonomiju, gdje je rast potrošačkih cijena već dostigao najviši nivo u posljednjih skoro šest godina.

Bonus video: