Istraživanja u Britaniji: Manji rizik od hospitalizacije zbog omikrona

Rizik da zaraženi omikronom budu hospitalizovani je niži u poređenju sa deltom, ali bi brzo prenošenje nove varijante moglo da dovede do značajnijeg broja pacijenata u bolnicama, pokazuju preliminarni podaci

4964 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Reuters
Detalj iz Londona, Foto: Reuters

Nova istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala su da je omikron soj koronavirusa blaži od delta soja.

Naučnici ističu da, bez obzira na nalaze istraživanja, ne smije da se zaboravi činjenica da je omikron višestruko zarazniji od delta varijante i da je veća šansa da zaobiđe vakcine. Veliki broj zaraženih takođe može da preoptereti zdravstvene sisteme.

Prema preliminarnim podacima britanske agencije za javno zdravlje, rizik da zaraženi omikronom budu hospitalizovani je niži u poređenju sa deltom, ali bi brzo prenošenje nove varijante ipak moglo da dovede o značajnijeg broja pacijenata u bolnicama, prenosi Glas Amerike.

Prema procjenama zasnovanim na slučajevima u Velikoj Britaniji, pojedinci zaraženi omikronom imaju od 31 do 45 odsto manje šanse da završe u hitnoj pomoći u poređenju sa onima koji su inficirani deltom, dok je vjerovatnoća da će biti primljeni u bolnicu od 50 do 70 procenata manja.

Istraživanje britanske vlade pokazuje i da zaštita protiv simptomatičnih oblika bolesti slabi poslije druge doze vakcine protiv kovida, ali da se poboljšava poslije bustera. Međutim, i ta dodatna zaštita slabi brže sa omikronom nego sa deltom, i niža je od 15 do 25 odsto 10 nedjelja nakon bustera.

Upozorava se i da je analiza "preliminarna" i da postoji "velika doza nesigurnosti" zbog malog broja pacijenata u bolnicama koji su zaraženi omikronom i činjenice da su većina u mlađim starosnim grupama.

U Britaniji je u četvrtak registrovano rekordnih 119.789 novih slučajeva kovida.

Prethodna istraživanja Imperijal koledža u Londonu pokazala su da oni zaraženi omikronom imaju 20 odsto manje šanse da završe u bolnici u odnosu na zaražene deltom, odnosno 40 odsto manje šanse da provedu barem jednu noć u bolnici.

Analiza je pokazala i da je u decembru, prema rezultatima PCR testova u Engleskoj, registrovano 56 hiljada slučajeva omikrona i 269 slučajeva delte.

Odvojena studija sa Univerziteta u Edinburgu, Škotskoj, pokazala je da je rizik od hospitalizacije za dvije trećine manji kod omikrona, nego kod delte. Ističe se i činjenica da su od 24 hiljade slučajeva omikrona u Škotskoj, većina mladi do 39 godina - a mlađi imaju manje šanse da razviju težu kliničku sliku.

"Ovo istraživanje je jedno od prvih koje pokazuje da je šansa da završite u bolnici sa omikronom manja nego kod delta soja", napisali su naučnici.

Dodali su da su nalazi rani, ali ohrabrujući.

Ova istraživanja treba da potvrde i drugi, nezavisni eksperti, što je standardna procedura kod naučnih istraživanja.

"Najbolje je na ovo gledati sa opreznim optimizmom", rekao je Manuel Askano, biohemičar sa Univerziteta Vanderbilt.

On je kazao da se situacija u Velikoj Britaniji ne mora odnositi i na druge zemlje. Takođe, kao manjkavost se ističe i to što su škotskim istraživanjem obuhvaćeni samo mladi.

Podaci iz Južnoafričke Republike, gdje je omikron prvo registrovan, pokazuju da je riječ o blažem soju koronavirusa.

Broj hospitalizovanih od omikrona je mnogo manji u poređenju sa delta sojem, te da iako ima mnogo zaraženih, broj hospitalizovanih nije toliki.

Bonus video: