Izrael ne podržava niti se protivi nezavisnosti Katalonije

Ipak ACOM, proizraelska organizacija čije je sjedište u Madridu, osporila je ideju da će nezavisna Katalonija biti prijatelj Izraelu
0 komentar(a)
katalonija izrael, Foto: Shutterstock
katalonija izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2017. 12:00h

Izrael ne podržava niti se protivi nezavisnosti Katalonije za razliku od SAD i Evropske unije, javljaju izraelski mediji.

Španija je zatražila još prije nekoliko dana da se Izrael svrsta s mnogim drugim zemljama Zapada i da odbaci glasanje o proglašenju nezavisnosti.

Međutim, izraelske diplomate su odlučile da ni ne podrže, ni da se protive proglašenoj nezavisnosti Katalonije za koju Španija kaže da je nelegalna i protivustavna.

Izraelska neutralnost navodno je reakcija na neprijateljstvo u unutrašnjim forumima u Španiji koji su glavni osnivači antiizraelskih organizacija i koji često kritikuju akcije te zemlje u izraelsko-arapskom sukobu oštrije i glasnije nego druge zemlje.

Uz to podrška Izraelu više preovlađuje u Kataloniji nego u mnogim drugim regionima Španije.

Ipak ACOM, proizraelska organizacija čije je sjedište u Madridu, osporila je ideju da će nezavisna Katalonija biti prijatelj Izraelu.

Ona je podsjetila da je Barselona jedna od 50 opština širom Španije koje su prihvatile kampanju bojkota protiv Izraela kao zvaničnu politiku.

Takođe je podsjetila na razne antisemitske izjave katalonskih političara i da su Izrael i Španija uprkos nesporazumima prijateljske nacije.

Španski Kongres je 2014. godine glasao za inicijativu podrške palestinskoj državnosti, ali ju je uslovio završetkom mirovnih pregovora.

To se smatralo diplomatskom pobjedom za jevrejsku državu.

Federacija jevrejskih zajednica u Španiji je prošle nedjelje saopštila da se protivi secesionističkim naporima Katalonije.

Bonus video: