Novi rekordan broj dnevno zaraženih kovidom u Velikoj Britaniji, više od 122.000

Za sada su Vels, Sjeverna Irska i Škotska objavili jačanje restrikcija poslije Božića. U Engleskoj vlada Borisa Džonsona čeka i oslanja se na studije koje pokazuju da je rizik od hospitalizacije slabiji za omikron soj virusa u odnosu na do sada dominantni delta soj

4824 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velika Britanija suočena sa strelovitim skokom zaraza omikron sojem virusa danas je zabilježila više od 122.000 novozaraženih, što je novi rekord od početka pandemije.

Zemlja koja je jedna od najteže pogođenih pandemojom u Evropi, je zabilježila 137 umrlih od koronavirusa u posljednja 24 časa, što dovodi ukupan broj umrlih u pandemiji do 147.857. Takođe je zabilježena 1.171 hospitalizacija, što ukazuje na ubrzanje ovog jako praćenog pokazatelja, koji je do sada ostajao vrlo malo promijenjen.

Za sada su Vels, Sjeverna Irska i Škotska objavili jačanje restrikcija poslije Božića. U Engleskoj vlada Borisa Džonsona čeka i oslanja se na studije koje pokazuju da je rizik od hospitalizacije slabiji za omikron soj virusa u odnosu na do sada dominantni delta soj.

Vlasti strahuju da uprkos manjem riziku od težeg oblika bolesti broj slučajeva može da bude toliko visok da to dovede do nepremostivog pritiska na bolnički sistem.

Pozdravljajući ove studije kao zračak nade za Božić, direktorka britanske agencije za zdravstvenu bezbjednost Dženi Haris objasnila je da vlasti pri donošenju odluka paze na uticaj epidemije na bolnice ali takođe i na društvo u cjelosti, odnosno na radnu snagu.

U Londonu je, prema procjenama, jedna od 20 osoba imala kovid-19 prije nedjelju dana. Brojni sektori su pogođeni punom snagom što dovodi do zatvaranja firmi i otkazivanja prevoznika.

Bonus video: