Britanske kompanije nakon brexita otežano trguju s EU

U oktobru je Velika Britanija bila jedina zemlja iz grupe sedam vodećih čiji se izvoz robe nije oporavio na prosječni nivo iz 2018. godine.

4094 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanskim kompanijama je tokom ove godine bilo otežano da trguju s EU po uslovima trgovinskog sporazuma o brexitu koji je sklopljen s blokom.

Britanske ekonomske komore (BCC) saopštile su da je 45 odsto kompanija anketiranih u oktobru smatralo da je vrlo ili relativno otežano trgovati robom s EU u odnosu na 30 odsto u januaru, kada je na snagu stupio Sporazum o trgovini i saradnji (TCA), prenosi Capital.ba.

Za britanska preduzeća koja izvoze ta brojka je bila 60 odsto.

"Ti podaci zasigurno ilustriraju da problemi s TCA-om nijesu prolazni, već više strukturalni nedostaci koji će, iako se mogu popraviti, a ako im se ne posveti, dovesti do dugotrajne štete našim uvoznim i izvoznim sektorima", rekao je direktor BCC-a Shevaun Haviland.

Udio preduzeća koja prijavljuju poteškoće u trgovanju uslugama s EU-om takođe se povećao s 14 na 23 odsto.

Rezultati istraživanja poklapaju se sa službenim podacima koji pokazuju da su se britanski izvoznici teško nosili s međunarodnim standardima otkako je peta svjetska ekonomija napustila EU.

U oktobru je Velika Britanija bila jedina zemlja iz grupe sedam vodećih čiji se izvoz robe nije oporavio na prosječni nivo iz 2018. godine.

Pobornici brexita smatraju da će Britanija, dugoročno gledano, moći bolje da iskoristi tržišta koja brže rastu nego kad je bila članica. Mnogi ekonomisti su skeptični da će to nadoknaditi izgubljenu trgovinu s blokom.

Ispitivanje je sprovedeno na oko hiljadu kompanija u periodu od 7. do 31. oktobra.

Bonus video: