Lavrov: Nema ni jednog dokaza o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore

U okviru istrage koja se u Americi vodi o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore juče su podignute optužnice protiv tri člana izbornog štaba predsjednika SAD Donalda Trampa. Među njima su bivš šef izbornog štaba Pol Manafort i jedan savjetnik koji je lagao o svojim kontaktima sa Moskvom
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 10:42h

Nema "ni jednog dokaza" o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u trenutku kada se ubrzava istraga o tom pitanju u Vašingtonu s prve tri optužnice.

"Optužuju nas bez i jednog dokaza o miješanju u izbore ne samo u SAD nego i u drugim zemljama", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

U okviru istrage koja se u Americi vodi o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore juče su podignute optužnice protiv tri člana izbornog štaba predsjednika SAD Donalda Trampa. Među njima su bivš šef izbornog štaba Pol Manafort i jedan savjetnik koji je lagao o svojim kontaktima sa Moskvom.

Specijalni tužilac koji istražuje navode o mogućem dosluhu s Rusima juče je optužio Manaforta i njegovog saradnika Ričarda Gejtsa, koji su optuženi po 12 tačaka uključujući za zavjeru protiv SAD, pranje novca, lažne izjave i neprijavljivanje računa u inostranstvu.

Međutim, optužnica na 31 strani ne ukazuje na saradnju između tima republikanskog predsjedničkog kandidata i ruskih vlasti.

Znatno neprijatnija za Trampa su otkrića vezana za jednog od njegovih nižih savjetnika, koji je do sada bio u sjenci.

Džordž Papandopulos se izjasnio krivim za navode da je lagao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI).

Papadopulos je bio zadužen za vanjsku politiku u Trampovom izbornom štabu i pokušao je da sakrije dublje kontakte sa ruskim posredinicima od kojih je saznao da Moskva ima materijal da ocrni Trampovu rivalku Hilari Klinton, u obliku hijada imejlova.

Više američkih parlamentarnih komisija treba takođe od danas da ispita predstravnike Fejsbuka, Tvitera i Gugla oko moguće kupovine ciljanih reklama na tim društvenim mrežama od strane ruskih firmi za vreme izborne kampanje u SAD.

Moskva je od početka negirala optužbe da je pokušala da utiče na američki izborni proces.

Bonus video: