Poljska ukida PDV na životne namirnice

Vladajuća poljska partija Pravo i pravda (PiS), koja je ranije donijela paket mjera kojim je smanjen porez na benzin, gas, grijanje i struju i najavljena jednokratna finansijska pomoć domaćinstvima, kaže da nije mogla da spusti PDV na hranu na nulu zbog pravila EU

5340 pregleda 98 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Poljska će vjerovatno u februaru srezati porez na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice na nulu.

Poljski premijer Mateus Morawiecki kazao je da će ta mjera biti dio u okviru paketa za ublažavanje udara rastuće inflacije na domaćinstva, prenosi Tanjug.

"Postoje veoma velike šanse da ćemo od februara smanjiti PDV na osnovne prehrambene artikle na nulu, na najmanje šest mjeseci", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Vladajuća poljska partija Pravo i pravda (PiS), koja je ranije donijela paket mjera kojim je smanjen porez na benzin, gas, grijanje i struju i najavljena jednokratna finansijska pomoć domaćinstvima, kaže da nije mogla da spusti PDV na hranu na nulu zbog pravila EU.

Poljska već neko vrijeme insistira u EU da se dozvoli prodaja hrane bez PDV-a, ali Morawiecki nije precizirao da li je blok odlučivao o tom pitanju.

Inflacija u Poljskoj je u novembru iznosila 7,8 odsto međugodišnje, prema podacima statističkog zavoda.

Bonus video: