Kačinjski: Njemačka se vraća politici saradnje sa Moskvom iz Bizmarkovog perioda

"Niko nije predviđao da će institucije Evropske unije dopustiti tako lako da ih dovedu u zabludu. Suočeni smo sa dvije sile, Rusijom, prije vojnom, i Njemačkom, privrednom silom. One nastoje da se svojim politikama i odlukama nadovežu na davnu Bizmarkovu politiku ose Berlin-Moskva", kazao je Kačinjski poljskoj televiziji Interija

6098 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Shutterstock
Kačinjski, Foto: Shutterstock

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, vicepremijer Jaroslav Kačinjski požalio se danas da se na Zapadu svijećom mogu tražiti snage skeptične prema Rusiji i optužio Njemačku da se vraća politici saradnje sa Moskvom iz vremena nekadašnjeg kancelara Ota fon Bizmarka.

"Niko nije predviđao da će institucije Evropske unije dopustiti tako lako da ih dovedu u zabludu. Suočeni smo sa dvije sile, Rusijom, prije vojnom, i Njemačkom, privrednom silom. One nastoje da se svojim politikama i odlukama nadovežu na davnu Bizmarkovu politiku ose Berlin-Moskva", kazao je Kačinjski poljskoj televiziji Interija.

Svoje savezništvo sa evropskim radikalnim nacionalistima poput Francuskinje Marin Le Pen, koja tvrdi da je Ukrajina ruska sfera uticaja, Kačinjski je branio potrebom da se traže bilo kakvi saveznici protiv Evropske unije, u drugim važnim pitanjima.

"Radikalno odbacujem taj njen stav (o Ukrajini), ali ako želimo da razgovaramo u Zapadnoj Evropi, ne možemo da razgovaramo jedino sa onima sa kojima se 100 odsto slažemo. Druge nemamo. Ukratko rečeno, moramo da vodimo politiku u realnom svijetu i da branimo ono što je najfundamentalnije", kazao je Kačinjski.

Lideru poljske vladajuće stranke ne smeta ni proruski stav mađarskog premijera Viktora Orbana jer je on, prema riječima Kačinjskog, uvijek pošteno govorio da se tu razlikuju, ali da je lojalni saveznik sadašnjih poljskih vlasti unutar EU.

"Ali molim vas, pogledajte cijelu Uniju i zemlje Zapada, snage koje bi bile potpuno skeptične prema Rusiji treba tražiti svijećom. Čuo sam i takvo mišljenje da se u Njemačkoj partije dijele na proruske i one koje su direktna ekspozitura Rusije", rekao je Kačinjski.

Kačinjski je optužio Zapad da je prilikom proširenja računao na to da će postkomunistička Evropa biti veoma dugo slaba, bez svoje volje i da će biti iskorišćavana kao izvor jeftine radne snage. Dodao je da je to počelo da se mijenja i da se mnogima na Zapadu to ne sviđa.

"Nemojmo imati iluzija. Disciplinsko odjeljenje Vrhovnog suda je samo izgovor u današnjem sporu. Ne radi se o disciplinovanju u pravosuđu, već o tome da li je naš Ustav naš najviši zakon ili ne. Iz toga proizlazi dalje pitanje, da li smo građani ili podanici, da li je naša nezavisnost samo incident", kazao je Kačinjski. Saveznici iz redova radikalnih evropskih nacionalista, makar bili i proruski, potrebni su Kačinjskom da spriječi da Sud pravde EU, kao što je to već nekoliko puta učinio, presuđuje protiv Poljske i izriče joj drakonske kazne, kao u slučaju kontroverznog sistema disciplinskih kazni za poljske sudije.

Kačinjski navodi da želi da spriječi Sud pravde EU da se ponaša kao suveren u Evropi, kada su u pitanju slabije države, jer treba da bude jedino čuvar osnovnih sporazuma EU.

Bonus video: