Zbog odnosa sa SAD veto na sporni zakon o medijima

Poljski predsjednik Andžej Duda stopirao pokušaj vladajuće partije da ućutka kritički informativni kanal u vlasništvu američke kompanije

3390 pregleda 0 komentar(a)
Duda, Foto: Rojters
Duda, Foto: Rojters

Poljski predsjednik stavio je veto na zakon o medijima za koji kritičari tvrde da ima za cilj ućutkivanje informativnog kanala, koji je u vlasništvu Diskaverija, a koji kritički izvještava o vladi. Predsjednik Andžej Duda je kao razlog za veto naveo bojazni da bi zakon mogao ugroziti odnose sa Vašingtonom.

Ovaj potez omogućava Poljskoj, koja je članica NATO-a, da stavi po strani potencijalno eksplozivni spor sa Sjedinjenim Državama u trenutku pojačanih tenzija u istočnoj Evropi zbog postupaka Rusije.

Sa druge strane, ovakva odluka znači i da je projekat koji je u parlamentu izglasala vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) sada blokirao predsjednik koji je izabran kao njihov saveznik.

Duda je u jučerašnjem televizijskom saopštenju kazao da ukoliko zakon stupi na snagu mogao bi ugroziti sporazum potpisan sa SAD o ekonomskim i trgovinskim odnosima.

"Jedan od argumenata razmatranih tokom analize ovog zakona je bilo pitanje međunarodnog dogovora koji je zaključen 1990... u tom sporazumu se govori o zaštiti investicija", kazao je on.

"Postoji klauzula u kojoj se navodi da investicije koje se odnose na medije mogu biti isključene, ali se tiče budućih investicija".

SAD su pozivale Dudu da upotrijebi pravo veta. Otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Varšavi, Biks Aliju, zahvalio mu je na Tviteru "na liderstvu i posvećenosti zajedničkim demokratskim vrijednostima i na zaštiti investicione klime u Poljskoj".

"Saveznici su snažniji zajedno!", naveo je Aliju.

Neočekivano zbrzan u parlamentu ranije ovog mjeseca, zakon bi postrožio pravila koja se tiču stranog vlasništva medija, naročito pogađajući sposobnost informativnog kanala TVN24, koji je u vlasništvu američke medijske kompanije Diskaveri Inc, da funkcioniše.

TVN24 je u vlasništvu majčinske kompanije TVN, a koja je u vlasništvu Diskaverija preko firme registrovane u Holandiji kako bi se zaobišla zabrana da neevropske firme imaju udio od preko 49 odsto u poljskim medijskim kompanijama. Zakon, koji je izazvao proteste širom zemlje, onemogućio bi i ovakvo zaobilaženje zabrane.

"Ovo je pobjeda za poljski narod", navodi se u saopštenju Diskaverija. "Želimo da pohvalimo predsjednika zbog toga što je postupio ispravno i zauzeo se za demokratske vrijednosti slobode medija i vladavine prava".

Međutim, portparolka PiS-a Anita Červinska kazala je za državnu novinsku agenciju PAP da su u partiji "razočarani" zbog ovakve odluke. "Po našem mišljenju potrebno je pojašnjenje zakona o medijima kako bi se zakon primjenjivao u skladu sa istom praksom kao u drugim zemljama", kazala je ona.

Parlament može glasati da preinači predsjednikov veto, ali PiS za to nema neophodnu većinu.

PiS već duže vrijeme tvrdi da strane medijske grupe imaju preveliku moć u Poljskoj i da utiču na javnu debatu.

Međutim, kritičari tvrde da potezi protiv njih imaju za cilj gušenje medijskih sloboda i da su dio sve autoritarnije agende zbog koje je Varšava u sporu sa Evropskom unijom.

Duda je kazao da on lično smatra da je ograničavanje stranog vlasništva nad medijima razumno, ali da svaka regulativa treba da se odnosi na buduće investicije u sektoru, a ne na sadašnje vlasnike.

Bivši predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, koji predvodi opozicionu partiju Građanska platforma, kazao je da Dudina odluka pokazuje da "pritisak ima smisla".

Poljska vladajuća PiS partija kontroliše javni servis TVP, koji je postao glasilo vlade, kao i veliki dio štampe u regionima.

Od kako je PiS došao na vlast 2015. godine, Poljska je pala za 46 mjesta na Indeksu slobodnih medija koji sastavlja organizacija Reporteri bez granica, i sada se nalazi na 64 poziciji.

Sjedinjene Države pozivale su Dudu da upotrijebi pravo veta, a otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Varšavi, Biks Aliju, zahvalio mu je na Tviteru "na liderstvu i posvećenosti zajedničkim demokratskim vrijednostima i na zaštiti investicione klime u Poljskoj"

Bonus video: