Preko Bjelorusije više od 11 hiljada migranata ušlo u Njemačku

EU optužuje režim bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka da dovodi migrante, uglavnom sa Bliskog istoka ka granicama Poljske i drugih članica evropskog bloka Letonije i Litvanije kao dio „hibridnog napada“ kako bi uzvratio na sankcije Zapada

2176 pregleda 1 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters

Više od 11.000 ilegalnih migranata ušlo je u Njemačku ove godine iz Bjelorusije tranzitnim pravcem iz Poljske, saopštila je njemačka policija 27. decembra, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

EU optužuje režim bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka da dovodi migrante, uglavnom sa Bliskog istoka ka granicama Poljske i drugih članica evropskog bloka Letonije i Litvanije kao dio „hibridnog napada“ kako bi uzvratio na sankcije Zapada.

Većina ilegalnih migranata nastoji da stigne do Njemačke, koja je poslednjih mjeseci pojačala policijske provjere duž granice sa Poljskom.

Njemačka savezna policija je navela da je ove godine bilo 11.162 ilegalna ulaska „povezanih sa Bjelorusijom“, pri čemu se više od 95 odsto tih slučajeva dogodilo između avgusta i novembra.

Policija je saopštila da postoji trend smanjenja ilegalnih prelazaka granice, sa 470 slučajeva u decembru u poređenju sa više od 8.000 u oktobru i novembru zajedno.

Prema njemačkom zakonu, migrantima koji podnesu zahtjev za azil dozvoljeno je da ostanu u zemlji do obrade njihovog zahtjeva za zaštitu.

Pad broja prelazaka migranata u decembru možda odražava promjenu politike u Bjelorusiji nakon što je Lukašenkov režim pogođen petim paketom sankcija EU koja je takođe izvršila pritisak na treće zemlje da zaustave priliv migranata.

Bonus video: