Belgija: Azil Pudždemonu teorijski moguć ako dokaže da je progonjen

Jedan savjetnik Pudždemona je u Barseloni izjavio da je smijenjeni šef katalonske vlade u "izbjeglištvu" i spomenuo mogućnost stvaranja "katalonske vlade u egzilu"
3 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2017. 20:47h

U Belgiju odbjegli smijenjeni katalonski premijer Karles Pudždemon i još pet ministara mogli bi samo u slučaju da "dokažu da su žrtve teškog progona" i da im prijeti "ozbiljna opasnost" možda dobiti politički azil u Belgiji, iako je to malo vjerovatno, jer je riječ o državljanima Španije koja je članica Evropske unije.

To je večeras briselskoj tv stanici RTL izjavio belgijski komesar za izbjeglice Dirk Van den Bulke koji je podvukao da bi odbjegli morali dokazati i da "ne postoji nikakva mogućnost da budu zaštićeni u svojoj zemlji".

Van den Bulke je objasnio da je "ustaljeno uobičajena pretpostavka da ne postoji mogućnost da državljanin jedne države EU dobije azil u drugoj državi Unije…osim u teoriji u krajnje izuzetnim, veoma posebnim okolnostima".

Belgija je jedna od rijetkih članica EU koje omogućavaju da azil zatraže građani neke druge zemlje Unije, a dosad je to bio slučaj s nekim Romima iz Slovačke i Rumunije, ali oni azil nisu dobili.

Jedan savjetnik Pudždemona je u Barseloni izjavio da je smijenjeni šef katalonske vlade u "izbjeglištvu" i spomenuo mogućnost stvaranja "katalonske vlade u egzilu".

Odlukom španske vlade, smijenjeni Pućdemon i članovi njegovog kabineta su smijenjeni zbog teškog kršenja ustava pošto su nezakonito pokušali da proglase nezavisnost Katalonije, španski državni tužilac Hose Manuel Masa je danas najavio optužnicu protiv smijenjenih članova regionalne vlade u Barseloni zbog pobune, odbijanja da priznaju centralnu vlast i pronevjere.

Belgijski državni sekretar za migracije i azil Teo Franken, iz redova stranke N-VA koja se zalaže za ostamostaljenje belgijske federalne oblasti Flandrije, prethodno je stavio do znanja da bi Pudžemon i njegovi smijenjeni ministri mogli dobiti azil u Belgiji, ali je to opovrgao belgijski premijer Šarl Mišel koji je rekao da to "apsolutno nije na dnevnom redu vlade" u Briselu.

Bonus video: