Putin: "Sjeverni tok 2 pun i spreman za izvoz"

Ruski predsjednik kazao da će podvodni gasovod pomoći u stabilizaciji cijena gasa u Evropi

4395 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je juče da će podvodni gasovod Sjeverni tok 2 pomoći u smirivanju cijena evropskog gasa i da je spreman da počne sa izvozom sada kada je napunjena i druga dionica cjevovoda.

"Želio bih da čestitam Gaspromu i našim partnerima u Sjevernom toku 2 na završetku radova i stvaranju ove velike rute koja je spremna za rad", kazao je Putin na sastanku vlade, kojem je prisustvovao šef Gasproma Aleksej Miler.

Putin je kazao da će pokretanje Sjevernog toka smanjiti cijene gasa u Evropi i u Ukrajini, jer će povećati zalihe.

"Ovo će se, svakako, odmah odraziti na cijene na tržištu. A sve one zemlje, potrošači u tim zemljama koji koriste ruski gas, takođe će to osjetiti", kazao je Putin.

Cijene gasa su dostigle rekorde tokom protekle godine kao rezultat ekonomskog oporavka i povećane potražnje za energentima.

Pojedini političari i eksperti okrivljuju Rusiju da je ograničila izvoz gasa kako bi povećala pritisak na Zapad dok čeka regulatorno odobrenje Njemačke za puštanje u rad Sjevernog toka 2, i u svijetlu krize zbog nagomilavanja snaga na granici sa Ukrajinom.

Cijene evropskog gasa su dodatno povećane nakon što je ranije ovog mjeseca gas u cjevovodu Jamal-Evropa, još jedne velike rute ruskog gasa za Evropu, počeo da teče u suprotnom smjeru ka istoku.

Gas u cjevovodu Jamal je i juče, deveti dan za redom, tekao od Njemačke ka Poljskoj, pokazali su podaci njemčakog operatora mrežom Gaskejd.

Sjeverni tok 2, koji je završen u septembru ali čeka regulatorno odobrenje Njemačke i Evropske unije, suočava se sa otporom SAD i drugih zemalja uključujući i Poljsku i Ukrajinu, koje tvrde da će povećati uticaj Rusije u Evropi.

Bonus video: