Janša: Slovenija se izborila da u dokumente EU opet uđe perspektiva članstva

Janša je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu rekao da je tokom tih rasprava više puta istakao, gledajući ša se dešava na istoku i šta se dešavalo na Balkanu, da bi EU trebalo da bude jasno da se proširenjem širi i "prostor slobode i blagostanja"

6065 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija se tokom svog predsjedavanja Savjetom Evropske unije izborila da u dokumente ponovo pude uveden pojam "perspektiva članstva", umjesto dosadašnje "evropska perspektiva" za države na Balkanu i istočnom dijelu Evrope, rekao je danas slovenski premijer Janez Janša.

"Jedan od strateških uspjeha (naše vlade) je da smo proširenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Za to je bilo potrebno mnogo rasprava", kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, prenijela je Hina.

Janša je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu rekao da je tokom tih rasprava više puta istakao, gledajući ša se dešava na istoku i šta se dešavalo na Balkanu, da bi EU trebalo da bude jasno da se proširenjem širi i "prostor slobode i blagostanja".

"Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", ocijenio je Janša.

Premijer Slovenije kazao je da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente EU umjesto "evropske perspektive" država koje nisu članice opet unese "perspektiva članstva", čemu su se, po njegovim rečima, opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

"Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, ali je to bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti", naglasio je Janša.

Prema njegovim riječima, jedan od evropskih lidera kog nije želio da imenuje, tokom rasprave je rekao "zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga".

Janša je ocijenio da u nekim starim članicama prevladavaju "uskogrudnost ili nacionalistički interesi" nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

"Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele da postanu članice EU još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element", rekao je Janša.

Bonus video: