Putin poželio Rusima pozitivne promjene: Podizanje standarda je glavni cilj

Putin je rekao da se zemlja suočila sa "kolosalnim izazovima", ali da je "naučila da živi u tim teškim uslovima i da rješava teške zadatke zahvaljujući solidarnosti"

11548 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin poželio je danas Rusima pozitivne promjene u novoj godini, navodeći da je podizanje životnog standarda glavni cilj koji bi pomogao da Rusija postane još jača.

U televizijskom obraćanju emitovanom neposredno prije ponoći u svakoj od 11 ruskih vremenskih zona, Putin je rekao da se zemlja suočila sa "kolosalnim izazovima", ali da je "naučila da živi u tim teškim uslovima i da rješava teške zadatke zahvaljujući solidarnosti".

"Nastavili smo borbu protiv opasne pandemije koja je zahvatila sve kontinente i još ne prestaje. Ta bolest je odnijela desetine hiljada života. Želim da izrazim iskrenu podršku svima koji su izgubili najmilije", kazao je Putin.

Ruski krizni štab za borbu protiv pandemije prijavo je 10,5 miliona potvrđenih infekcija koronavirusom i 308.860 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze, dok je državna agencija za statistiku, koja koristi šire kriterijume u računanju, prijavila oko 626.000 umrlih.

Putinovo obraćanje naciji emitovano je nekoliko sati poslije njegovog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, u čijem su središtu bili predstojeći pregovori Vašingtona i Moskve oko Ukrajine, blizu čije granice je Rusija nagomilala desetine hiljada vojnika.

Pregovori će biti vođeni o zahtjevu Rusije da joj Zapad pruži garancije da se NATO neće dalje širiti na istok ni raspoređivati oružje na teritoriji Ukrajine i drugih bivših sovjetskih republika.

Bajden je u razgovoru ponovo zaprijetio novim sankcijama Rusiji u slučaju eskalacije situacije ili ruske invazije na Ukrajinu, na šta je Putin odgovorio upozorenjem da bi takav potez SAD mogao da dovede do potpunog prekida odnosa dvije sile.

Bonus video: