EU predlaže investiranje u nuklearnu energiju, političari je kritikuju

Predlog je kontroverzan, a dolazi usred rasprave o tome šta je čista energija

2935 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearni reaktor u Belgiji (ilustracija), Foto: Shutterstock
Nuklearni reaktor u Belgiji (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predlog Evropske komisije da se određene investicije u gas i nuklearnu energiju definišu kao dobre za klimu naišao je na kritike, uključujući prijetnju Austrije sudskim postupkom.

"Ako se ti planovi sprovedu takvi kakvi su, podići ćemo tužbu", upozorila je na Tviteru austrijska ministarka za klimu Leonor Gevesler nakon što je Komisija objavila predlog zakona. Predlog je kontroverzan, a dolazi usred rasprave o tome šta je čista energija.

Nuklearnu energiju smatraju zelenom

Pobornici predloga tvrde da termoelektrane na gas, koje su čistije od elektrana na ugljen, pomažu ekonomijama na putu prema održivoj budućnosti. Nuklearnu energiju smatraju zelenom jer ne emituje gasove sa efektom staklene bašte.

Ipak, protivnici tvrde da gas nije dovoljno čist i upozoravaju na dugoročne rizike radioaktivnog otpada od iskorištavanja nuklearne energije. Komisijin predlog predviđa stroge uslove za klasifikovanje investicija kao zelenih, prenosi Hina.

Investicije u nuklearne elektrane smatralo bi se zelenima samo ako koriste najnovije tehnološke standarde i uključuju konkretan plan za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, koji će se primijeniti najkasnije do 2050. godine, po dokumentima koje je njemačka dpa dobila na uvid.

Gevesler je optužila Komisiju da pokušava "ozeleniti" nuklearnu energiju i prirodni gas.

Austrijska ministarka kaže da je nuklearna energija opasna

"Nuklearna energija je opasna i nije rješenje u borbi protiv klimatske krize", naglasila je. U tome su je podržali njemačke socijaldemokrate.

"Njemačka bi trebalo da iskoristi sve mogućnosti kako bi spriječila promovisanje te tehnologije na evropskom nivou", rekao je Matijas Mirš, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SPD-a u Bundestagu.

"Nuklearna energija nije održiva i nema apsolutno nikakvog ekonomskog smisla", kazao je Mirš. Upozorio je na troškove skladištenja nuklearnog otpada te da se nove nuklearne elektrane ne mogu finansirati bez velikih subvencija.

"Zatvorite oči i nadajte se najboljem"

"Budućnost mora pripadati samo obnovljivim izvorima energije, posebno na nivou EU", rekao je Mirš, čija stranka vodi koalicionu vladu sa Zelenima i Slobodnim demokratama.

"Kada bi se subvencije za nuklearnu energiju dodale porezu na ugljen, rezultat bi bio veliko iskrivljenje tržišnog nadmetanja", zaključio je. Svjetski fond za prirodu (WWF) takođe je kritikovao predlog EU.

"Izgleda da je moto Evropske komisije za nuklearnu energiju i prirodni gas - zatvorite oči i nadajte se najboljem", rekao je Matijas Kop, direktor za finansije WWF-a za Njemačku.

Nakon višemjesečnih odlaganja Komisija je dala stručnim grupama država članica samo osam radnih dana da odgovore na predlog zakona, napomenuo je, optuživši Brisel da želi izbjeći kritike iz naučnih krugova.

Bonus video: