Hiljade protestovale u Amsterdamu protiv mjera zatvaranja

Lokalne vlasti su zabranile protest, navodeći da policija ima indicije da su pojedini demonstranti "spremni na nasilje". Zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju neophodnu robu, kao i barovi, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi

6628 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hiljade osoba protestovalo je danas u Amsterdamu protiv mjera zatvaranja holandske vlade zbog koronavirusa, uprkos zabrani okupljanja.

Lokalne vlasti su zabranile protest, navodeći da policija ima indicije da su pojedini demonstranti "spremni na nasilje".

Amsterdam protest
foto: Reuters

Izdata je hitna naredba okupljenima da napuste Trg muzeja, a policija je rastjerala demonstrante.

Amsterdam protest
foto: Reuters

Prije dolaska policajaca demonstranti su u blizini Van Gogovog muzeja razvili transparent sa natpisom "Manje represije, više pažnje".

Obučeni u bijele kombinezone i sa bijelim maskama okupljeni ljudi su nosili transparent na kome je na jednoj strani pisalo "Ne radi se o virusu, već o kontroli", a na drugoj "Sloboda".

Amsterdam protest
foto: Reuters

Stope zaraze korona virusom nedjeljama se postepeno smanjuju u Holandiji, koja je ponovo uvela mjere zaključavanja u novembru i dodatno ih pooštrila tokom sezone praznika.

Sedmodnevni prosjek novih dnevnih infekcija je pao na 85,55 novih slučajeva na 100.000 ljudi, iako je omikron dominatan soj među zareženima.

U Holandiji su zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju neophodnu robu, kao i barovi, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi.

Bonus video: