Njemci žele da se vlada fokusira na pandemiju i penzije, manje zabrinuti za ekologiju

Kancelar Njemačke Olaf Šolc najavio je u svom novogodišnjem obraćanju da će klimatska pitanja biti prioritet Njemačke, koja u januaru preuzima predsjedavanje Grupom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta

11589 pregleda 3 komentar(a)
Kancelar Olaf Šolc, Foto: Reuters
Kancelar Olaf Šolc, Foto: Reuters

Njemci žele da se njihova nova vlada fokusira na borbu protiv epidemije koronavirusa i zaštitu penzija u 2022. godini, a manjem broju ljudi prioritet su klimatske promjene, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Istraživanje koje je radila Insa za Bild am zontag (Bild am Sonntag) pokazuje da 61 odsto od 2.004 ispitanika smatra da je najvažniji zadatak vlade borba protiv epidemije, prenijela je danas agencija Rojters na svom sajtu.

Njemci takođe žele da nova vlada reši problem nedostatka osoblja u domovima za stare, obezbijedi pristupačno stanovanje i ograniči cijene energenata. Borba protiv klimatskih promjena je tek na šestom mjestu prioriteta ovih ispitanika.

"Direktna, konkretna briga za sopstveni život je ispred često apstraktne brige o klimatskim promjenama", izjavio je Herman Binkert iz Inse.

Kancelar Njemačke Olaf Šolc najavio je u svom novogodišnjem obraćanju da će klimatska pitanja biti prioritet Njemačke, koja u januaru preuzima predsjedavanje Grupom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Bonus video: