Nemiri u Kazahstanu podigli cijenu uranija

Cijena uranijuma na svjetskim tržištima porasla je skoro osam odsto, zbog nemira u Kazahstanu,

7528 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemiri u Kazahstanu, u kojem se nalazi 40 odsto svjetskih zaliha uranijuma, podigli su njegovu cijenu na svjetskim tržištima skoro osam odsto.

Cijena uranijuma na svjetskim tržištima porasla je skoro osam odsto, zbog nemira u Kazahstanu, piše Bloomberg pozivajući se na podatke specijalizovane platforme UxC, jedne je od vodećih svjetskih kompanija za istraživanje i analizu tržišta u nuklearnoj industriji.

Prema podacima s UxC-a, u srijedu je cijena uranijuma na svjetskim tržištima porasla na 45,25 USD po funti (oko 450 grama). U utorak je cijena funte uranijuma bila je 42 USD, pa je dnevni rast iznosio oko osam odsto, prenosi SEEbiz.

Bloomberg podsjeća da Kazahstan proizvodi oko 40 odsto svjetskih zaliha urana. Ranije je objavljeno da su zbog protesta u toj zemlji dionice kazahstanske kompanije Kazatomprom koja se bavi vađenjem prirodnog uranijuma, na Londonskoj berzi pale 8,8 odsto.

Kazahstan je u srijedu proglasio vanredno stanje nakon protesta podstaknutih rastom cijene gasa koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima.

Bonus video: