Španija: Hoće li uhapsiti Pudždemona i saradnike?

Rojters navodi da je nejasno da li će poslanici pokušati da uđu u svoje kancelarije i da li će ih regionalna policija "Mosos d'Eskvadra" spriječiti kao što joj je naređeno.
56 pregleda 0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2017. 13:04h

Špansko tužilaštvo će vjerovatno podići optužnice protiv smijenjenih katalonskih lidera zbog "djela protiv ustavnog poretka", javlja AFP.

Glavni tužilac Hoze Manuel Masa rekao je da će katalonske političare optužnice teretiti za "podstrekivanje na pobunu" i "provokaciju".

To znači da bi mogla da uslijede prva hapšenja zbog referenduma i proglašenja nezavisnosti Katalonije, što je u skladu sa porukom iz Madrida poslatom u subotu da "niko nije iznad zakona".

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon postavio je ranije danas na Instagram fotografiju dvorišta zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni.

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju na društvenoj mreži stavio je i komentar na katalonskom "dobro jutro" i smajli, što je, ocjenjuje agencija, mnoge ostavilo u nedoumici da li se on nalazi u zgradi vlade koju je premijer Španije Marijano Rahoj prethodno raspustio.

Bon dia ?

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

Španska oblast Katalonije od danas je pod direktnom upravom centralnih vlasti premjera Mariana Rahoja u očekivanju reakcije katalonskih separatista smijenjenih u petak posle proglašenje nezavinosti tog područja, javila je agencija Frans pres.

To je odgovor na jednostrano proglašenje nezavisnosti tog regiona, navodi AFP i dodaje da je nejasno da li će smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon danas doći na posao pošto je policija dobila nalog da ga u tome zaustavi.

Španska zastava jutros se vijorila na zgradi regionalne vlade ispred kojeg su novinari koji očekuje da li će smijenjeni predsjednik Katalonije Karles Pućdemon nastaviti rad, jer je rekao da ne priznaje odluke iz Madrida.

Član smijenjene katalonske vlade Hozep Rul danas je na Tviteru objavio svoju fotografiju u kancelariji navodeći da obavlja svoje obaveze koje mu je povjerio narod Katalonije, javila je agencija AP.

Španske centralne vlasti navele su da smijenjeni funkcioneri mogu da dođu u svoje kancelarije i da uzmu svoje lične stvari, ali im je zabranjeno obavljanje bilo kakve zvanične dužnosti jer bi u suprotnom mogli da budu privedeni.

Neimenovani izvori u Barseloni rekli su Frans presu da je "danas povratak u stvarnost i da separatisti neće moći da se nametnu kao državna vlast".

"Vjerovatno će biti neke simbolične borbe protiv primjene člana 155 Ustava o ukidanju autonomije (Katalonije) kao dokaz da centralne vlasti ne mogu baš 100 odsto da se nametnu ovdje", rekli su ti izvori francuskoj agenciji.

Rahoj je smijenio katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Poslije toga su usledili skupovi podrške nezavisnosti Katalonije a u nedjelju se nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo za jedinstvo Španije.

Katalonski lideri koje je u petak, kako agencija navodi, dramatično otpustila centralna španska vlada, pozvali su na "demokratsko suprotstavljanje" Madridu, što je povećalo strah širom Evrope da bi najgora kriza u Španiji posljednjih decenija mogla da postane još gora.

"Ne možemo da priznamo državni udar protiv Katalonije, niti bilo koju od anti-demokratskih odluka (španske vlade)", napisao je u autorskom tekstu za vikend izdanje neimenovanog katalonskog lista zamjenik predsjednika regionalne vlade Oriol Žunkeras.

AFP navodi da je nejasno da li će Pudždemon i ostatak njegove vlade koja je raspuštena pokušati da danas dođu na posao u kancelarije u Barseloni.

"Vidjećemo", izjavio je kratko portparol svrgnute regionalne vlade za francusku agenciju.

Ukoliko oni to pokušaju, Madrid će narediti policiji Katalonije da ih zaustavi, a kako podseća agencija, centralna vlada je već smijenila šefa regionalne policije koji je potom pozvao policajce da budu odani novom šefu.

Rojters takođe navodi da je nejasno da li će poslanici pokušati da uđu u svoje kancelarije i da li će ih regionalna policija "Mosos d'Eskvadra" spriječiti kao što joj je naređeno.

Oko 200.000 javnih službenika u Kataloniji od sada bi trebalo da primaju direktna naređenja od Madrida.

Njihovo radno vrijeme počinje u devet časova po lokalnom vremenu, ali Rojters navodi da je glavna građanska grupa koja stoji iza kampanje za nezavisnost pozvala na široku građansku neposlušnost i pružila detaljne instrukcije za javne službenike.

Kako britanska agencija navodi, ukoliko se oni ne pojave na poslu to će baciti sumnju na strategiju španske vlade da okonča krizu koja traje već mjesec dana.

Španski List "La Vangardija" u nedelju je izvijestio da su članovi kabineta katalonske vlade koji su sada pod kontrolom centralne vlade Španije, napustili svoje kancelarije.

Neki od ministara u centralnoj španskoj vladi saopštili su da su ubijeđeni da će se javni službenici u Kataloniji povinovati naredbama i podsjetli da bi oni koji ne učine tako mogli da izgube posao.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, što je korak bez presedana od kako je prije četiri decenije Španija povratila demokratiju, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar, podsjeća agencija.

Katalonija, koja ima sopstveni jezik i drugačiju kulturu, čini oko 16 odsto populacije Španije i raspolaže petinom državne ekonomije.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Bonus video: