Predsjednik Kazahstana odbacuje pregovore sa demonstrantima i obećava da će eliminisati naoružane bandite

"Posebno zahvaljujem ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. On je veoma brzo, a prije svega prijateljski, odgovorio na moj apel", rekao je Tokajev

8618 pregleda 7 komentar(a)
Kasim Žomart Tokajev, Foto: Reuters
Kasim Žomart Tokajev, Foto: Reuters

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev odbacio je danas svaku mogućnost pregovora sa demonstrantima i obećao "eliminaciju naoružanih bandita" poslije višednevnih nereda u zemlji.

Njihova likvidacija će "uskoro biti završena", rekao je predsjednik u televizijskom obraćanju.

Prema njegovim riječima, najveći grad u zemlji, Almati, napalo je "20.000 bandita sa jasnim planom i visokim nivoom borbene gotovosti".

On je zahvalio ruskom predsjedniku i savezniku Vladimiru Putinu što je poslao trupe da pomognu u okončanju višednevnih nereda.

"Posebno zahvaljujem ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. On je veoma brzo, a prije svega prijateljski, odgovorio na moj apel", rekao je Tokajev.

Predsjednik Kazahstana je ranije jutros izjavio da je red uspostavljen u velikoj mjeri u svim oblastima u kojima je bilo nereda.

Prethodnih dana su desetine hiljada ljudi, od kojih su neki nosili palice i štitove, izašle na ulice. Riječ je o najnasilnijim protestima otkako je Kazahstan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Bonus video: