Poljski vojnici na granici sa Bjelorusijom još najmanje pola godine

Izgradnju međutim može da omete Evropska unija, pošto metalni zid prolazi kroz najdragoceniji prirodni rezervat, Bjalovješku prašumu koja je pod zaštitom UNESKO a takođe i pod posebnom zaštitom evropske smjernice iz 1992. godine kojom se štiti divlja flora i fauna na teritoriji Evropske unije.

3819 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hiljade poljskih vojnika pomagaće Graničnoj straži u obezbjeđenju granice sa Bjelorusijom još najmanje pola godine, dok Poljska ne izgradi masivni zid umjesto provizorne ograde od žilet žice u pokušaju da zatvori novu migracionu rutu sa Bliskog istoka preko Bjelorusije.

"Očekujemo dalje pokušaje prelaska granice, sve do trenutka kada će tamo stajati stalni zid. To će biti za oko pola godine kako najavljuje ministar unutrašnjih poslova i administracije, jer će toliko trajati izgradnja. Angažovanje vojske prognoziramo još najmanje pola godine, naravno da će tamo biti dokle god bude potrebno", kazao je danas državnom Poljskom radiju zamjenik ministra odbrane Vojćeh Skurkjevič.

Ograda visoka 5,5 metara duž granice sa Bjelorusijom treba prema tri ugovora o izgradnji koje su početkom januara potpisale sa izvođačima poljske vlasti da bude završena u junu ove godine, poljske poreske obveznike koštaće oko 370 miliona evra a pošto je proglašena hitnom i u javnom interesu riješeno je da izgradnju neće ometati drugi posebni propisi poput građevinskog zakona ili zakona o zaštiti životne sredine.

Izgradnju međutim može da omete Evropska unija, pošto metalni zid prolazi kroz najdragoceniji prirodni rezervat, Bjalovješku prašumu koja je pod zaštitom UNESKO a takođe i pod posebnom zaštitom evropske smjernice iz 1992. godine kojom se štiti divlja flora i fauna na teritoriji Evropske unije.

Poljski aktivisti su već tužili krajem prošle godine poljske vlasti Evropskoj komisiji zato što je specijalni zakon o izgradnji zida suspendovao i nužne procjene koliko i kako će građevina uticati na prostore zaštićene u EU sistemom NATURA 2000 a u posljednjoj tako velikoj očuvanoj evropskoj prašumi sasvim sigurno onemogućiće makar migraciju risa, vuka i mrkog medvjeda.

"Nikakav javni interes ne daje pravo da se izbjegne takva procjena što je jasno već više puta u svojim presudama navodio Evropski sud Pravde", stoji u tužbi protiv specijalnog zakona o graničnom zidu Evropskoj komisiji.

Granična straža brani se da je predviđeno da u zidu budu prolazi za zaštićene životinjske vrste, na 186 km 22 velika prolaza i još i mali za manje životinje, npr. gmizavce ali priznaje da će prolazi biti otvarani samo ako to dozvoli trenutna situacija na poljsko-bjeloruskoj granici, odnosno kada ne bude nelegalnih pokušaja izbeglica da uđu u Poljsku preko zelene granice.

Na granici Poljske i Bjelorusije prema današnjem saopštenju poljske Granične straže znatno je mirnije nego prošle jeseni i u poslednja 24 časa nelegalno je pokušalo da udje 18 izbeglica, dok je grupa od 35 njih noćas bez uspeha pokušala da obori plot od žilet žice.

Tokom prošle godine Granična straža zabeležila je skoro 40.000 pokušaja nelegalnog prelaska granice, najviše u oktobru - 17.500.

Bonus video: