Makron brani svoju vulgarnu izjavu o nevakcinisanima

Zbog vulgarnih riječi završio je na naslovnicama svih medija i meti kritika protivnika na predstojećim izborima na kojima će se ponovo kandidovati za predsjednika

9220 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Francuske Emanuel Makron branio je svoju izjavu da želi da zagorča život nevakcinisanima jer ga ljute, rekavši da ne može da prihvati da oni krše slobodu drugih.

U intervjuu za list Parisijen (Le Parisien) govoreći da su "antivakseri" dosadni i da ga ljute Makron je upotrijebio francusku riječ "emmerder", koja je zapravo psovka.

Zbog vulgarnih riječi završio je na naslovnicama svih medija i meti kritika protivnika na predstojećim izborima na kojima će se ponovo kandidovati za predsjednika.

Na konferenciji za medije rekao je da je izraz možda nekoga uznemirio, ali da potpuno preuzima odgovornost za svoje izjave.

Istakao je da manjina koja u Francuskoj ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa ugrožava živote drugih i ograničava njihovu slobodu.

"To ne mogu da prihvatim. Kada ste građanin morate da prihvatite da izvršite svoje građanske dužnostu", izjavio je.

Predsjednikova izjava dolazi dok u francuskom parlamentu traje rasprava o predlogu zakona o potvrdama o vakcinaciji prema kome bi ulaz u restorane, bioskope i druga javna mjesta bio dozvoljen samo vakcinisanima.

U Francuskoj se nakon pojave omikron soja danima bilježi više od 200.000 zaraženih dnevno.

U petak je registrovano 328.214 novozaraženih.

Bonus video: