Evropskim nuklearkama trebaće 500 milijardi eura do 2050.

Francuska predvodi odbranu nuklearne energije, glavnog energetskog izvora u zemlji, uprkos protivljenju Austrije i Njemačke, koja je u procesu zatvaranja svojih nuklearnih elektrana

9341 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija moraće da uloži 500 milijardi eura u nuklearne elektrane nove generacije do 2050. godine, rekao je komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

"Samo za postojeće nuklearne elektrane trebaće 50 milijardi eura ulaganja do 2030. godine. A nove generacije trebaće 500 milijardi", rekao je Breton u intervjuu za francuske medije.

On je naveo i da je plan Evropske unije da se energija iz nuklearnih elektrana i prirodnog gasa označi kao "zeleni" izvor, važan korak ka privlačenju kapitala.

Francuska predvodi odbranu nuklearne energije, glavnog energetskog izvora u zemlji, uprkos protivljenju Austrije i Njemačke, koja je u procesu zatvaranja svojih nuklearnih elektrana.

Trenutno se u EU 26 odsto energije dobija iz nuklearnih elektrana, ali je Breton procijenio da će do 2050. to biti smanjeno na oko 15 odsto.

Bonus video: