U Briselu 5.000 osoba protestovalo protiv kovid propusnica i obavezne vakcinacije

Protest je organizovao pokret "Zajedno za slobodu", koji okuplja više grupa koje se protive kovid mjerama

8288 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 5.000 ljudi, prema podacima policije, protestovalo je danas u Briselu protiv obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i kovid sertifikata.

Protest je organizovao pokret "Zajedno za slobodu", koji okuplja više grupa koje se protive kovid mjerama.

Demonstracije protiv zdravstvenog sertifikata, neophodnog za pristup restoranima i kulturnim događajima, održavaju se redovno već nekoliko nedjelja u belgijskoj prijestonici.

Za razliku od prethodnih protesta kada su se demonstranti sukobljavali sa policijom, današnji je protekao mirno, iako su policajci u jednom trenutku intervenisali kako bi rastjerali grupu koja ih je gadjala "projektilima" nedaleko od zgrada evropskih institucija.

Uhapšeno je tridesetak ljudi, saopštila je policija, koja je i prije početka protesta uhapsila 11 osoba zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava.

Učesnici su nosili transparente "ne diktaturi vakcina" i "dalje ruke od naše djece", u vezi odluke belgijskih vlasti da dozvole vakcinaciju djece uzrasta od pet do 11 godina.

"To je potpuno apsurdno upravljanje krizom, koje u velikoj mjeri podriva slobode i vodi nas ka sistemu koji liči na kineski, ako to dozvolimo", rekla je za AFP jedna učesnica.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbruk rekao je danas za RTL da se zalaže da što hitniju raspravu u Saveznom parlamentu o obaveznoj vakcinaciji i uvođenju propusnica kao u Francuskoj.

Bonus video: