SZO: Svaki drugi Evropljanin biće zaražen omikronom

"U Evropi je u prvoj sedmici 2022. potvrđeno više od sedam miliona novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dvije sedmice", rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge

15050 pregleda 110 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Omikron varijanta koronavirusa na putu je da zarazi više od polovine Evropljana, a kovid-19 još ne bi trebalo da se tretira kao endemična bolest poput gripa, upozorili su iz Svjetske zdravstvena organizacija (SZO).

"U Evropi je u prvoj sedmici 2022. potvrđeno više od sedam miliona novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dvije sedmice", rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

On je naveo da je Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozirao da će ovim tempom više od 50 dosto populacije u Evropi biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam sedmica.

Agencija Rojters prenosi da je 50 od 53 zemlje u Evropi i srednjoj Aziji potvrdilo slučajeve zaraze omikron varijantom.

Takođe navode da su se pojavili dokazi da omikron varijanta više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća uzrokujući blaže simptome od prethodnih varijanti.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da treba sprovesti dodatna istraživanja kako bi se to i dokazalo.

Premijer Španije Pedro Sančez rekao je da je možda vrijeme da se promijeni način na koji se prati razvoj pandemije i da se koristi metoda slična gripu jer je pala smrtnost.

To bi značilo da se bolest tretira kao endemična, a ne pandemična, odnosno da se ne bilježi svaki slučaj zaraze i da se ne testiraju svi ljudi sa simptomima.

SZO takođe smatra da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo pružaju li postojeća vakcine protiv kovid-19 zaštitu od jako zarazne omikron varijante virusa.

SZO još ne zna da li je potrebna nova vakcina posebno za omikron varijantu, navodi Rojters.

"Potrebna su dalja istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako omikron izbjegava imunitet stvoren vakcinom i zarazom i omikronove odgovore na vakcine", ističe Ketrin Smolvud zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO.

Bonus video: