Smijenjeni potpredsjednik Katalonije: Nezavisnost nije imala željenu snagu, ali jeste legitimitet

Žunkeras čija je izjava imala velikog odjeka u svim medijima i javnosti Španije, nije rekao šta to spremaju zvanično smijenjeni separatistički lideri, ali je jasno predočio da ne odustaju od jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije
0 komentar(a)
Oriol Žunkeras, Foto: Beta-AP
Oriol Žunkeras, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.10.2017. 15:38h

Iako su Evropska unija i SAD potpuno podržale korake španske vlada da se spriječi otcepljenje Katalonije, a stotine hiljada građana to danas traže na demonstracijama u Barseloni, potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras koga je Madrid smijenio, unio je novu neizvjesnost u razvoj događaja, saopštivši da će separatistički lideri "biti primorani da donesu teške i ne uvijek lako razumljive odluke".

Žunkeras čija je izjava imala velikog odjeka u svim medijima i javnosti Španije, nije rekao šta to spremaju zvanično smijenjeni separatistički lideri, ali je jasno predočio da ne odustaju od jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, iako je priznao da "nezavisnost nije imala željenu snagu... ali jeste legitimitet iz glasačkih kutija", i da zato "moraju prestrojiti njihove snage i strategiju".

Rijeka građana u Barseloni danas parolama, povicima i španskim, katalonskim i zastavama Evropske unije i ključnom porukom "Svi smo mi Katalonci" naglašava da je više od polovine Katalonaca za autonomiju, ali i ostanak u Španiji.

Katalonski političar i intelektualac, bivši predsjednik Evropskog parlamenta Žozep Borel je u govoru na demonstracijama to snažno potvrdio i naglasio da smijenjenom predsjedniku regionalne vlade Karlesu Pudždemonu nikako ne priznaje da govori u njegovo ime.

Po anketi u Kataloniji, čiji je rezultat objavio list "Pais", 46 odsto je za širu autonomiju unutar Španije, a 29 odsto za nezavisnost, dok više od 70 odsto Katalonaca smatra da se kriza mora riješiti jedino novim, poštenim izborima.

Kritike na račun separatističkih vođa i posebno Pudždemona su sve snažnije i u vodećim katalonskim listovima, uz oštre zamjerke rukovodstvu da se velikom dijelu građana Katalonije onemogućilo da kažu šta misle i nametnulo nezavisnost kao jedino rješenje, i to bez ozbiljne političke, ekonomske, bezbjednosne osnove, a posebno i bez bilo kakve međunarodne podrške.

Katalonski dnevnici "Periodiko" i "Vanguardia" zamjeraju Pudždemonu što su "mu noge klecale" kad je trebalo da sazove vanredne izbore u Kataloniji, jer je to tanani kompromis sa centralnom vlašću u Madridu.

Drugi komentatori navodi da se Pudždemon uplašio da će ga proglasiti "izdajicom" i popustio pred najžešćim pristalicama otcjepljenja u vladajućim snagama.

"Vanguardia" navodi u komentaru da je vlada u Madridu izbila adute Kataloncima time što je sazvala izbore za decembar i preuzela vlast u Kataloniji, tako da sada Pudždemon i njegove pristalice za koje se pokazalo da su manjina, moraju da prihvate da je "presudno da se izbjegne sukob građana i izbjegnu dalja poniženja".

Spriječiti dalje zaoštravanje i ekonomski sunovrat je glavni zadatak "u očekivanju da Katalonija odluči izbornim listićima”, navodi katalonski dnevnik.

Bonus video: