Rau: Rizik od rata na prostoru OEBS veći je nego ikada u posljednje četiri decenije

"Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca", poručio je Rau

10060 pregleda 9 komentar(a)
Rau, Foto: Shutterstock
Rau, Foto: Shutterstock

Rizik od rata na prostoru Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), veći je nego ikada u posljednje četiri decenije, ocijenio je ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau, predstavljajući prioritete poljskog predsjedavanja tom organizacijom.

Rau je, tokom obraćanja Stalnom savjetu OEBS-a, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i bezbjednost.

"Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca", poručio je Rau.

On je istakao da će pokušaj rješavanja postojećih konflikata na prostoru OEBS-a biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsjedavanja tom organizacijom.

"Želimo da posvetimo veću pažnju povećanju bezbjednosti, posebno pronalaženju rješenja postojećih konflikata. OEBS pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana", objasnio je Rau, prenijele su agencije.

On je naglasio je da je neophodno fokusirati se na mirno rješavanje konflikta u Ukrajini, uz poštovanje teritorijalnog intengriteta i suvereniteta te države, u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Prema riječima Raua, potrebno je pronaći rješenje i za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rješavanje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji utiče na regionalnu bezbjednost.

On je kazao da sve zavisi od spremnosti zemalja članica, dodajući da OEBS nije samo platforma saradnje 57 država, već zajedničke privrženosti u gradnji mira i budućnosti bez konflikta i rata.

Rau je rekao da istorija mora da se uzme u obzir, kako se greške iz prošlosti ne bi ponavljale.

"Kao traumatizovana nacija, koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cijenimo njegov značaj", kazao je on.

Rau je poručio da će se Poljska, tokom predsjedavanja, fokusirati na očuvanje i uspostavljanje mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Poljska je od 1.januara preuzela predsjedavanje OEBS-om od Švedske, a u Trojci OEBS biće Sjeverna Makedonija koja iduće godine predsjedava tom organizacijom

Bonus video: