Njemačka: Bivši pripadnik sirijske tajne policije osuđen na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovječnosti

Presudu su sa nestrpljenjem očekivali Sirijci koji su pretrpjeli zlostavljanje ili izgubili rođake u dugotrajnom sukobu u Siriji, piše AP

3323 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački sud osudio je danas bivšeg pripadnika sirijske tajne policije Anvara Raslana za zločine protiv čovječnosti zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru u blizini Damaska prije jedne decenije.

Presudu su sa nestrpljenjem očekivali Sirijci koji su pretrpjeli zlostavljanje ili izgubili rođake u dugotrajnom sukobu u Siriji, piše AP.

Državni sud u Koblencu zaključio je da je Anvar Raslan bio visoko pozicioniran i zadužen za objekat u sirijskom gradu Duma gdje su osumnjičeni opozicioni demonstranti bili pritvoreni. Osuđen je na doživotnu robiju.

Njegovi advokati tražili su prošle nedjelje da bude oslobođen, tvrdeći da on lično nikoga nije mučio i da je pobjegao 2012.

Njemački tužioci su tvrdili da je Raslan nadgledao sistematsko i brutalno mučenje više od 4.000 zatvorenika između aprila 2011. i septembra 2012. godine, što je rezultiralo smrću više desetina ljudi.

Žrtve i nevladine organizacije za ljudska prava nadaju se da će presuda biti prvi korak ka dostizanju pravde za veliki broj ljudi koji u Siriji nisu mogli da podnesu krivične prijave protiv zvaničnika sirijske vlade.

Rat vladinih snaga i pobunjenika u Siriji traje više od 11 godina.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine do marta 2020.