Brojni nastavnici u Francuskoj štrajkuju zbog konfuznih pravila protiv virusa

Ministarstvo prosvjete Francuske objavilo je da je štrajkovalo 38,5 odsto nastavnika, u razredima za djecu od šest do 11 godina, dok je vodeći sindikat naveo da 75 odsto zaposlenih u školama nije držalo nastavu

2278 pregleda 23 reakcija 0 komentar(a)
Sa protesta prosvetara, Foto: Reuters
Sa protesta prosvetara, Foto: Reuters

Većina nastavnika u Francuskoj štrajkovala je danas širom zemlje, nezadovoljna konfuznim pravilima u borbi protiv koronavirusa u školama.

Ministarstvo prosvjete Francuske objavilo je da je štrajkovalo 38,5 odsto nastavnika, u razredima za djecu od šest do 11 godina, dok je vodeći sindikat naveo da 75 odsto zaposlenih u školama nije držalo nastavu. Prema podacima Ministarstva, u višim razredima je štrajkovalo 23,7 odsto nastavnika, dok sindikat tvrdi da nije radilo 62 odsto, prenosi agencija Frans pres.

AFP ocjenjuje da bi protest nastavnika mogao da oslabi izglede predsjednika Francuske Emanuela Makrona na aprilskim izborima. Očekuje se da će veliki broj nastavnika, iscrpljenih pritiskom usljed naglog širenja virusa, izaći na današnji protest u Parizu, na poziv 11 sindikata, navodi Asošiejted pres. Protesta je danas bilo i u drugim gradovima. Nastavnici su nezadovoljni stalnim mijenjanjem pravila u školama zbog širenja virusa. Vlasti su od 6. januara već dva puta promijenile pravila o testiranju učenika.

Prosvjetari traže i bolje mere zaštite poput obaveze nošenja kvalitetnijih maski, češćeg testiranja na virus i instaliranja uređaja koji bi upozoravali na neophodnost provjetravanja.

Vodeći sindikat traži povratak na prethodno pravilo da se nastava za cijelo odjeljenje obustavlja na nedjelju dana ako je neko od učenika testiran pozitivno.

Francuska je glavno žarište koronavirusa u Evropi, a vlasti su ove nedjelje prijavile više od 360,000 novih infekcija u jednom danu. Prema podacima Ministarstva prosvjete, prethodnih dana je registrovano 50.000 novoinficiranih učenika.

Senat Fracuske je nedavno usvojio predlog zakona prema kojem odrasli ne mogu bez dokaza o vakcinaciji da uđu u restorane, kafiće, bioskope, pozorišta, muzeje, sportske objekte, i vozove na regionalnim linijama. Nevakcinisane osobe od 12 do 17 godina mogu da uđu uz negativan test na koronavirus. Predlog zakona treba da odobri donji dom parlamenta.

Bonus video: