Napad na tv toranj u viljnusu 1991.

Tuže Gorbačova jer nije spriječio masakr

Rođaci žrtava sovjetske ofanzive u Litvaniji podigli tužbu protiv bivšeg lidera SSSR-a

10418 pregleda 49 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rođaci žrtava sovjetske ofanzive 1991. godine protiv litvanske proindependističke vlade podnijeli su građansku tužbu u Viljnusu protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova, 90, tvrdeći da nije spriječio tu vojnu operaciju.

Litvanija je bila prva sovjetska republika koja je proglasila nezavisnost od Moskve, u martu 1990, podsjeća Rojters.

Sovjetski Savez se zvanično raspao u decembru 1991.

U ofanzivi u januaru 1991, sovjetske trupe ubile su 14 civila, sve osim jednog tokom upada u sjedište državne televizije i TV toranj, kazali su tužioci.

Sud u Litvaniji je 2019. godine proglasio bivšeg sovjetskog ministra odbrane Dmitrija Jazova krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njegove uloge u ofanzivi. On je u odsustvu osuđen na 10 godina zatvora.

On je najviše pozicionirana osoba na spisku od 67 bivših vojnih zvaničnika i oficira koji su osuđeni nakon trogodišnjeg suđenja.

Rusija je odbila da sarađuje u suđenju, nazivajući ga nezakonitim i kršenjem osnovnih principa pravde. Gorbačov nije bio optužen i odbio je da svjedoči.

”Cilj tužbe je da Gorbčov, najviše pozicionirani zvaničik SSSR-a, snosi odgovornost za masakr 13. januara”, navodi se u saopštenju šest rođaka stradalih civila. Tužba, kojom se traži odšteta, podnijeta je u ime rođaka u noći između srijede i četvrtka, tačno na 31. godišnjicu ubistava u TV tornju.

”Predočili smo dokaze da je tadašnji predsjednik kontrolisao vojsku i da nije djelovao kako bi spriječio planirane kriminalne aktivnosti i zaustavio ovaj međunarodni zločin”, navodi se u saopštenju.

Sada je na sudu da odluči da li će postupiti po tužbi.