RAHOJ PODRŽAO PROTEST

Organizatori: 1,3 miliona ljudi; Policija: 300.000; "Živjela Španija", Pudždemona u zatvor"

Španski premijer Mariano Rahoj podržao je protest u Barseloni, uz poruku na društvenoj mreži Tviter: "Sloga, miran suživot i zdrav razum, demokratija i dijalog u skladu sa zakonom".
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2017. 19:50h

Na protestnom maršu pristalica jedinstva Španije u Barseloni, prema procjeni predstavnika španske vlade u Kataloniji okupilo se milion ljudi.

AFP navodi da je, za razliku od ove procjene, komunalna policija Barselona objavila da je na protestu bilo 300.000 učesnika, dok organizatori tvrde da je demonstriralo 1,3 miliona ljudi.

Španski premijer Marijano Rahoj, podržao je protest u Barseloni, uz poruku na društvenoj mreži Tviter: "Sloga, miran suživot i zdrav razum, demokratija i dijalog u skladu sa zakonom".

Rahoj je naveo i da će se "Katalonci izjasniti slobodno i uz garancije" na regionalnim izborima 21. decembra.

Rahoj je ranije smijenio katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije

AP je ranije prenio da se na stotine hiljada demonstranata, koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao "senjera" i zastave EU, okupilo u centru Barselone na skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije. 

AFP je navela da je atmosfera na protestu bila vesela i da je masa uz glasne povike odobravanja pozdravljala političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje "Živjela Španija".

Današnje okupljanje protiv nezavisnosti te španske oblasti dolazi poslije nekoliko skupova u petak uveče  u Kataloniji, sa suprotnim zahtjevom - za nezavisnost tog regiona.

Demonstranti su danas uzvikivali "Pudždemona (smijenjenog lidera Katalonije) u zatvor!", dok su u povorci išli gradom, gdje je raspoređen veliki broj policajaca.

Parlament Katalonije u petak je, glasovima 70 od 135 poslanika, proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Ubrzo potom, Senat - gornji dom španskog parlamenta je odobrio uvođenje prinudne uprave u Kataloniji, a španski premijer Mariano Rahoj je smijenio katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne izbore za novi parlament Katalonije.

Ponedjeljak, 30. oktobar, biće prvi radni dan pošto je proglašena nezavisnost Katalonije, a zbog toga smenjena katalonska vlast. Nije poznato kako će reagovati oko 200.000 zaposlenih u javnim službama na smjenu svojih šefova, navodi AP.

Pudždemon je u subotu pozvao Katalonce na mirno suprotstavljanje pošto je Vlada Španije formalno preuzela kontrolu nad Katalonijom.

"Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne države", rekao je Pudždemon u prvom televizijskom obraćanju javnosti nakon što ga Vlada Španije smijenila.

Galerija

Preporučujemo za Vas